Cum au mers companiile de pe Bursă în trimestrul al treilea şi cine păstrează perspective bune pentru perioada următoare

Autor: Adrian Cojocar 15.11.2010

Companiile care au per­for­mat cel mai bine în perioada iulie-septembrie au rămas cele cu pondere mare la export, în timp ce sectorul farmaceutic şi cel petrolier şi-au încetinit uşor creşterea. Analiştii cred că în continuare companiile exportatoare de pe Bursă au cele mai mari premise să performeze în con­diţiile în care pe plan intern încă nu există susţinere din partea Guvernului prin proiecte de investiţii, iar veniturile populaţiei rămân contractate.

Afacerile cumulate a 65 dintre cele mai importante companii listate pe Bursă s-au majorat în trimestrul al treilea cu 12,6%, până la 9,3 miliarde lei, nivel uşor mai redus faţă de cel consemnat în prima jumătate a anului, de 14,7%. Trebuie avut în vedere că avansul real rămâne unul scă­zut, din cauza inflaţiei de circa 8%. Cea mai mare companie de pe piaţă, OMV Petrom (SNP) şi-a majorat vânzările cu 6%, la 4,8 miliarde lei, însă a înregistrat pierderi.

Companiile meta­lur­gice au fost cele mai dinamice în perioada iulie-august, acestea majorându-şi afacerile în medie cu 66% faţă de acelaşi interval din 2009 pe seama cererii venite la export şi majorării preţurilor.
Afacerile La­mi­norul Brăila (LMRU), companie preluată la începutul anului de grupul Meche, au crescut de 18 ori în trimestrul al treilea, la 134 mil. lei, iar compania a revenit pe profit, cu un câştig net de 18,7 mil. lei.

Producătorul de ţevi Artrom Sla­tina (ART) şi-a majorat afacerile cu 82% în trimestrul al treilea, la 164 mil. lei şi a revenit de asemenea pe profit cu un câştig net de 55 mil. lei.
"Sectorul metalurgic era normal să se mişte bine pentru că au crescut foarte mult cotaţiile la oţel, dar şi costurile la materiile prime. Şi volumul de pro­ducţie a crescut din cauză că anul trecut producătorii aveau acumulate stocuri şi acum s-a revenit la o stare de normalitate", spune Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză din cadrul Broker Cluj.
Combinatul chimic Oltchim Râm­nicu Vâlcea (OLT) a înregistrat un avans de 43% al afacerilor şi şi-a limitat pierderile la un milion de lei în tri­mestrul trei.

Pe sectorul de maşini şi echi­pamente, producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) şi-a crescut afa­cerile cu 66%, la 110,6 mil. lei şi profitul a urcat de peste cinci ori, graţie cererii la export.
"Speranţa relansării economiei vine din partea americanilor, care vor aduce un influx de bani şi în România. Dacă vom avea piaţă de desfacere la export, va depinde totodată de cât de dure vor fi programele de austeritate europene. Depindem încă într-o proporţie foarte mare de cererea in­ternă şi din această cauză nu văd încă speranţe de revenire sau stabilizare", spune Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.

El spune că per­spec­tive bune au în continuare Transgaz şi Transelectrica, ale căror venituri depind însă de regle­men­tatorul ANRE. Potrivit lui, efectul negativ al ajustărilor de salarii s-ar putea resimţi mai puternic în ultimele trei luni ale anului.

Afacerile com­pa­niilor din sectorul farmaceutic s-au majorat cu 17% în trimestrul trei, însă analiştii văd o încetinire în următoarele luni.
"Cred că sectorul farmaceutic va dezaccelera semnificativ în ultima parte a anului. Sectorul de distribuţie rămâne cel mai dificil, iar în cel de retail probabil că situaţia va fi mai puţin bună decât în prima parte a anului", consideră Florin Ilie.
Analiştii cred că relansarea în construcţii e încă departe, iar în industria alimentară şi a bunurilor de larg consum se aşteaptă la o stabilizare şi reorientare spre produsele mai ieftine.