Ciudin, Carpatica: Bursa n-are susţinere nici la creştere, nici la scădere

Autor: Stefan Musgociu 15.11.2010

Bursa a stagnat luni, iar lichiditatea pieţei a atins unul dintre cele mai reduse niveluri din acest an, de 6,3 milioane de lei, în condiţiile în care foarte puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare.

Investitorii care au tranzacţionat acţiuni ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au reacţionat mai vizibil la revenirea burselor mature şi au ridicat uşor cotaţiile pentru valorile de vineri. La finalul şedinţei, indicele BET-FI era în creştere cu 0,55%.

"Pe SIF-uri a fost un rebound tehnic, după corecţia de aproape 7% de săptămâna trecută, însă evoluţia de azi a fost pe volume foarte reduse. Nu cred că se poate vorbi de conturarea unei direcţii anume", a declarat Adrian Ciudin, directorul departamentului tranzacţionare al Carpatica Invest. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,35%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu doar 0,18% sub nivelul de vineri.

Ciudin crede că apatia va continua să domine piaţa până la apariţia unui eveniment important, precum listarea Fondului Proprietatea sau o corecţie severă pe bursele externe.
"Investitorii din afara României nu au încredere să intre în piaţă, iar în lipsa acestora, speculatorii nu pot să ducă preţurile pe creştere. Aceasta duce la volume reduse, care îngreunează speculaţiile. Pe bursele externe, unii investitori se aşteaptă la corecţii, deoarece pieţele sunt destul de sus, iar asta reduce şi mai mult apetitul pentru risc al investitorilor locali. În România, pe de o parte este neîncrederea în mediul politic, iar pe de alta investitorii consideră că preţurile sunt destul de mici şi nu îşi permit să vândă la aceste niveluri. Practic, piaţa locală este blocată din două părţi. Nu putem merge nici în sus, pe corelare cu pieţele externe, dar nici în jos. Poate doar o corecţie severă pe bursele din SUA i-ar putea determina pe speculatori să mai vândă", a declarat Ciudin.

El spune că mulţi investitori locali au cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea şi stau cu banii blocaţi în aceste titluri până la listarea FP, în ideea că după listare vor intra la cumpărare fonduri străine, iar preţul va creşte.

"Odată cu listarea Fondului, speculatorii vor vinde şi îşi vor debloca o parte din bani, care se vor reîntoarce în piaţă, iar asta sigur va duce la creşterea lichidităţii. Investitorii străini nu vor intra numai pe acţiunile Fondului, ci vor cumpăra şi alte titluri, iar asta îi va determina şi pe speculatori să revină la tranzacţionare. În prezent, cred că mulţi speculatori s-au orientat spre tranzacţii pe pieţele externe, chiar şi pe Forex, unde volumele de tran­zacţionare sunt mari şi astfel o intrare sau un exit sunt mult mai uşor de realizat."
Acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 941.000 de lei, respectiv 895.000 de lei.
Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Transelectrica a reprezentat valoarea unei tranzacţii speciale în valoare de 900.000 de lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.