Test crucial pentru Schengen: verificarea aeroporturilor

Autor: Iulian Anghel 15.11.2010

O misiune tehnică a UE se află, în aceste zile, la Bucureşti într-o a şaptea misiune tehnică care priveşte pregătirea pentru intrarea României în spaţiul Schengen, un proces pus sub semnul întrebării în unele dintre capitalele europene.

Experţii Schengen verifică în această săptămână (este o misiune de reevaluare) modernizarea aeroporturilor Traian Vuia din Timişoara şi Henri Coandă din Bucureşti. De asemenena, vor fi vizitate punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Moraviţa (Timiş).

Intrarea României în spaţiul Schengen (spaţiu în care controalele la frontierele interne au fost desfiinţate) este, de o vreme, obiectul unor discuţii la nivel politic, la ales în Franţa şi Olanda, ţări care cred că România nu este pregătită pentru a se alătura celor 25 de state europene care fac parte din acord.
Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai României, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche, a plecat duminică din guvernul francez, în urma remanierii Cabinetului.
Însă acest lucru nu înseamnă că Franţa va fi mai puţin critică. Parlamentul francez a numit un raportor pentru examinarea intrării României în Schengen, iar guvernul francez va trebui să ia în seamă obiecţiile Le­gis­lativului.