Românii de la Televoice lansează un cititor de cărţi electronice la preţul de 150 de euro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 16.11.2010

Televoice, companie care comercializează sub brandul Evolio sisteme GPS şi alte produse IT&C, a lansat Evobook, primul său produs din categoria cititoarelor de cărţi electronice care include tehnologia e-ink, la preţul de 150 de euro.

"Display-ul de 6 inchi (600x800 pixeli cu 16 nuanţe de gri) nu foloseşte iluminare de tip back light astfel încât fasciculele de lumină nu mai solicită retina şi cristalinul non-stop. Experienţa cititului pe Evobook este identică lecturării unei cărţi sau a unui ziar tipărit la lumina naturală sau artificială", potrivit reprezentanţilor companiei.

Dispozitivul (18 cm inaltime, 13 cm latime) cântăreşte 228 de grame şi are o grosime de 9 mm, însă poate stoca în memoria interna de 2GB până la 4000 de cărţi. Memoria este extensibilă la 10 GB prin folosirea unui card de tip SD. Cu o singură încărcare EVOBOOK poate fi utilizat pentru a citi până la 10.000 de pagini, timp de circa 15 zile.

Evobook este compatibilă cu toată gama de formate curente pentru cărţi electronice (.pdf, .chm, .epub, .txt, .htm, .html, .rtf, .pdb, .djvu, .iw, .iw4, .fb2, .oeb, .prc, .mobi, .tcr, .opf).

Dispozitivul dispune de funcţie de căutare, posibilitatea de a alege dimensiunea fontului dorit, functia Bookmark - semn de carte. De asemenea, gadget-ul poate reda fişiere în format mp3.

"Piaţa e-readere-lor este, după cea a tablet PC-urilor, cea mai dinamică piaţă de produse electronice la nivel mondial. La nivelul anului 2014 numărul de e-readere livrate va depăşi cifra de 30 milioane unităţi. În România, anul 2010 a reprezentat începutul timid al acestui produs, însă pentru 2011 estimăm o piaţă de aproximativ 3 milioane de euro, urmând ca în 2013 aceasta să depăşească 10 milioane de euro", a declarat Liviu Nistoran, preşedinte şi proprietar al Evolio. Nistoran a fost şi preşedinte al Autorităţii de reglementare în comunicaţii.

Produsul va fi disponibil în magazine începând cu data de 1 Decembire la un preţ recomandat de 150 euro.