Britanicii şi cehii au intrat la Fondul Proprietatea

Ziarul Financiar 16.11.2010

Numărul fondurilor străine de investiţii acţionare la Fondul Proprietatea a crescut vertiginos în acest an, printre cele mai recente intrări fiind un fond administrat de firma britanică Charlemagne Capital şi fondul ceh de hedging Sanning Capital.

Fondul american Cartesian Capital a fost printre primele fonduri care au intrat în acţionariatul Fondului Proprietatea (FP) în 2008 şi nu a făcut un secret din participaţia pe care o deţine, de 2,77% din capital. În anii următori, au intrat în acţionariatul FP şi fondurile şi vehiculele de investiţii administrate de compania suedeză East Capital.
Aceste fonduri s-au făcut remarcate prin achiziţii consistente de acţiuni, de ordinul a sutelor de milioane de titluri, însă în ultimul an, odată cu instalarea Franklin Templeton la cârma Fondului şi apropierea momentului listării la Bursă, pachetele de acţiuni FP disponibile la vânzare pe "piaţa gri" au fost tot mai puţine.

Cele mai recente intrări în acţionariatul FP aparţin fondurilor Charlemagne şi Sanning. Cunoscut pe piaţa locală mai ales pentru plasamentele imobiliare, administratorul britanic Carlemagne Capital nu a putut sta departe de Fondul Proprietatea şi a investit peste 10% din activele de peste 24 milioane de dolari ale fondului New Frontiers în acţiuni FP, potrivit raportului lunar emis de companie. Atras de potenţialul FP a fost şi fondul ceh de hedging Central European Equity administrat de Sanning Capital. Fiind un fond de hedging, care nu se supune niciunei reglementări, administratorul nu raportează valoarea actualizată a activelor nete, însă în raportul de administrare pe luna octombrie, Sanning Capital raportează acţiunile Fondului Proprietatea drept cea mai importantă deţinere, cu o pondere de 10,6% din portofoliu.

"Valoarea unui titlu de fond este de 1.530 euro, mai mult nu vreau să dezvălui. Credem că Fondul Proprietatea va fi listat pe Bursa de la Bucureşti în 2011", a spus Jan Pravda, unul dintre managerii Sanning Capital.

Cum Proprietatea nu este listat la Bursă, principala cale de acces pentru fondurile de investiţii au fost tranzacţiile de pe piaţa "gri", încheiate pe baza înţelegerii dintre cumpărător şi vânzător prin intermediul Depozitarului Central. Cel mai adesea fondurile au cumpărat acţiuni de la foştii proprietari care au primit titlurile FP drept despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist. Amânările intervenite în procedura de listare i-au făcut pe foştii proprietari să vândă la preţuri foarte mici acţiunile primite la FP, cu un discount de până la 90% din valoarea nominală. Conştiente de riscul la care se expun prin achiziţia de acţiuni la un fond a cărui listare a fost amânată ani la rând, marii administratorii de active din regiune precum suedezii de la East Capital au înfiinţat vehicule speciale de investiţii. Astfel de vehicule sunt Coneglen, Salink, Special Opportunities Fund care pot investi în companii nelistate sau tranzacţionate pe alte pieţe decât cele reglementate.