Buletinul meteo al economiei româneşti în următorul an: unde răsare soarele şi ce industrii au nevoie de umbrele - INFOGRAFIC

Autor: Adrian Voicu 17.11.2010

Incertitudinea măsurilor guvernamentale şi instabilitatea mediului politic ar putea frâna revenirea economiei româneşti în 2011, un an în care recâştigarea încrederii ar reprezenta gura de oxigen de care are nevoie economia românească, reiese dintr-o prezentare susţinută de Codruţ Pascu, managing partner al companiei Roland Berger Strategy Consultants în cadrul Galei ZF.

"Cred cu tărie că cel mai important factor pentru dezvoltarea pe termen scurt şi mediu a economiei româneşti ţine de ceea ce englezii numesc «revival of the animal spirits»", a spus Pascu.
Într-un "buletin meteo" al economiei româneşti la nivel macro, dar şi la nivel sectorial, consultantul Roland Berger a identificat sectoarele care nu vor avea nevoie de umbrele în 2011: farma, serviciile medicale private, dar şi producţia de aparate şi echipamente electrice.

"Venim după doi ani de zile în care mulţi au fost nevoiţi să ia decizii dificile cu privire la reduceri de costuri, la restrângerea activităţii, la prioritizări, decizii care au avut impact asupra organizaţiilor şi cred că a venit momentul să spuneţi că perioada de restrângere, de dificultate, prezintă pe de o parte oportunităţi şi pe de altă parte se apropie de sfârşit."
Perspective pozitive există şi în industria auto, energie şi utilităţi, petrol şi gaze, logistică şi distribuţie, în timp ce la polul opus norii se păstrează încă deasupra construcţiilor şi imobiliarelor, dar şi industriei textile.

"Factorul pozitiv pentru creşterea economică este şi creşterea productivităţii muncii. Companiile mari şi medii vor performa peste medie, se va reda gradual încrederea consumatorului. Un element de susţinere a economiei este industria prelucrătoare, unde trebuie să ne construim în continuare avantaje competitive. Din punctul de vedere al sectoarelor cu constanţă economică avem «zile cu soare», pe când de partea serviciilor vedem «nori»", a explicat Pascu.