Cererea mare la export şi gazul ieftin au urcat de 14 ori profitul Azomureş

Autor: Adrian Ionut Cojocar 17.11.2010

Azomureş Târgu-Mureş (AZO), cel mai mare producător de îngrăşăminte din România, a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 89,4 milioane de lei (21,4 milioane de euro), de peste 14 ori mai ridicat comparativ cu acelaşi interval din 2009.

În trimestrul trei, compania a obţinut un profit net de 20,6 milioane de lei (4,8 milioane de euro), faţă de o pierdere de 10,6 milioane de lei (2,5 milioane de euro) înregistrată în perioada iulie-septembrie a anului trecut.
Ritmul alert de creştere a afacerilor s-a menţinut şi în trimestrul al treilea, când vânzările au urcat cu 67,7%, până la 333,4 milioane de lei (78,4 milioane de euro), susţinute în principal de exporturi. O creştere asemănătoare au înregistrat şi afacerile din primele nouă luni ale anului, care au ajuns la 874,4 milioane de lei (209 milioane de euro), depăşind nivelul înregistrat pe tot anul trecut. Astfel, la finalul anului, Azomureş ar putea raporta afaceri record.

"Rezultatul din exploatare a crescut de mai mult de şase ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea accentuată a rezultatului din exploatare, cât şi a celorlalţi indicatori, este influenţată şi de faptul că în prima jumatate a anului 2009, pe fondul lipsei cererii şi al preţurilor scăzute pe piaţa îngrăşămintelor, vânzările au fost sub limitele normale", se arată în raportul companiei.

Gazele ieftine au umflat profitul Azomureş
Profitul înregistrat de Azomureş a fost influenţat semnificativ în primele nouă luni şi de faptul că producătorii de îngrăşăminte au beneficiat timp de circa un an de la Ministerul Economiei de facilitatea de a folosi doar gaze naturale din producţia internă, care sunt cu circa 50% mai ieftine decât gazele din import, faţă de un coş format din gaz la intern şi cel la import, care se practică de obicei.
Azomureş ar fi economisit în primele zece luni circa 157 mil. lei (36 mil. euro) de pe urma gazelor mai ieftine, potrivit estimărilor ZF pe baza consumului de gaz al companiei.
Odată cu expirarea facilităţii la 1 noiembrie acest lucru se va vedea în scăderea profitabilităţii companiei, cred analiştii.

"Dacă ne uităm la evoluţia companiei din ultimii cinci ani, vom observa că ponderea medie a cheltuielilor materiale în cifra de afaceri se situează în jurul nivelului de 76%. Drept urmare, liberalizarea preţului la gaze naturale şi alinierea acestuia cu pieţele externe vor induce o creştere importantă a costurilor de producţie, cu efecte negative asupra profitului", spune Andrei Schendra, analist la societatea de administrare STK Financial.

El spune că perspectivele sectorului de îngrăşăminte sunt îmbucurătoare şi că Azomureş ar putea încheia anul cu afaceri de 1,2 mld. lei. Schendra estimează pentru anul 2011 că afacerile Azomureş ar putea creşte cu 17-23% ceea ce ar putea aduce anul viitor companiei un profit net de 120 milioane de lei în condiţiile în care Guvernul revine asupra deciziei de eliminare a facilităţii privind gazele ieftine pentru industria chimică. În caz contrar însă, câştigul ar putea să scadă la circa 41 milioane de lei. Profitul Azomureş este influenţat semnificativ şi de evoluţia preţului de vânzare al îngrăşămintelor, care a cunoscut în ultimii ani fluctuaţii puternice.

"Considerăm că în 2010 nu va avea loc o modificare a preţului la gaz, din cauză că încă nu a fost finalizat studiul de evaluare a impactului. Dacă luăm în considerare o rată de creştere de 25% a cheltuielilor materiale/tona de îngrăşăminte produsă faţă de consumul unitar prezent, ne putem aştepta pentru anul viitor la un profit net de 41 mil lei", spune Andrei Schendra.
Mai mulţi producători din industrie, printre care Ioan Niculae, patronul InterAgro, au ameninţat că vor sista activitatea mai multor combinate dacă nu primesc gaze ieftine.

Cererea pentru îngrăşăminte este în creştere

Analiştii cred că multiplii mici la care încă se tranzacţionează titlurile Azomureş arată că acestea au potenţial în continuare.
"International Fertilizer Industry Asociation estimează o creştere a consumului mondial până la cifra de 181,5 milioane tone în anul 2013, impusă de ritmurile de creştere a populaţiei globale şi de nevoia de a asigura securitatea alimentară. Această evoluţie va avea o influenţă pozitivă şi asupra afacerilor Azomureş deoarece producţia acestuia a fost destinată exportului în proporţie de circa 77%", a precizat Andrei Schendra.
Acţiunile Azomureş se tranzacţionau ieri la 0,5 lei, în creştere cu 2% faţă de şedinţa anterioară, capitalizarea companiei fiind de 263 milioane de lei (61,3 milioane de euro), de unde rezultă că indicatorul PER (preţ raportat la profitul net pe acţiune) este de circa 3 (luând în calcul doar profitul net din primele nouă luni.
Compania dispunea la finele lunii septembrie de lichidităţi în valoare de 191,3 milioane de lei (circa 45 milioane de euro).