Farmache: Listarea la Bursă este un act de curaj pentru companii

Autor: Roxana Daniela Pricop 17.11.2010

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) reprezintă un act de curaj din partea companiilor, care trebuie să treacă peste obstacolul legat de dimensiunea mică a pieţei locale de capital pentru a obţine finanţarea necesară, o recunoaşte chiar Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pentru a face rost de finanţarea necesară, antreprenorii au preferat să contracteze un credit bancar sau să îşi vândă o parte din afacere, numărul celor care au văzut în piaţa de capital o alternativă de finanţare fiind extrem de redus în ultimii ani. Nu doar criza financiară i-a ţinut pe antreprenori departe de piaţa de capital, ci şi dimensiunea mică a Bursei de Valori Bucureşti.
"Finanţarea prin intermediul pieţei de capital nu a fost o alterntivă pentru oamenii de afaceri locali pentru că piaţa de capital trebuie să aducă o masă critică de investitori şi tranzacţii pentru a deveni un vehicul eficient de finanţare. Un alt factor este şi mentalitatea antreprenorilor locali care au asociat adesea intrarea pe piaţa de capital cu riscul de a deveni o ţintă de preluare. De asemenea, nici criteriile de transparenţă impuse de piaţa de capital nu au fost înţelese exact", a spus oficialul Bursei de Valori Bucureşti în cadrul unui seminar organizat de publicaţia online wall-street.ro.

Înaintea declanşării crizei financiare, la începutul anului 2008, un număr de circa 20 de companii şi-au exprimat interesul de a se lista la Bursă, potrivit conducerii BVB, însă prăbuşirea pieţelor de capital a făcut ca niciuna dintre acestea să nu mai ajungă pe Bursă. Mai mult, anul 2008 a adus şi primul eşec al unei oferte publice de acţiuni derulată de o companie, şi de atunci cele mai "curajoase" în a se lista la Bursă au fost fondurile de investiţii.

"Listarea la Bursă este un act de curaj. Este mai bine ca listarea unei companii să aibă loc atunci când se aşteaptă o creştere şi nu atunci când piaţa a ajuns deja la vârf. Cred că listarea Fondului Proprietatea, aşteptată pentru anul viitor, va aduce un plus de substanţă pieţei de capital şi va atrage atenţia investitorilor străini. Astfel mă aştept să crească lichiditatea şi pe alte acţiuni listate la Bursă", a continuat Stere Farmache.

Anterior eşecului IPO-ului derulat de compania de construcţii Pomponio în 2008, a avut loc oferta de acţiuni Transgaz care a rămas în istoria pieţei de capital drept una dintre cele mai de succes oferte, înregistrând un grad record de suprasubscriere: de 28 ori.

"Cred că avem nevoie de două sau trei modele de succes în următorul an pentru a vedea un dezgheţ pe piaţa locală de IPO-uri", a spus Adrian Lupşan, directorul general adjunct al societăţii de brokeraj Intercapital Invest. Firma este unul dintre cei mai activi brokeri pe segmentul intermedierii de IPO-uri, de numele său fiind legate singurele IPO-uri de pe piaţa locală din ultimii ani. În prezent, divizia de asset management controlată de Intercapital Invest derulează o ofertă publică de atragere de capital pentru fondul închis de investiţii iFond Gold.
Un alt IPO aflat în derulare este cel al producătorului de pompe hidraulice Hidraulica Plopeni, care vrea să atragă între 10,7 şi 12,2 milioane de lei de pe piaţa de capital pentru a cofinanţa construcţia unei minicentrale fotovoltaice.

"Avantajul listării la Bursă este că banii nu trebuie rambursaţi şi fondurile atrase nu au niciun impact asura gradului de îndatorare. Vrem să îi facem pe investitori partenerii noştri", a afrimat Cristian Cristu, reprezentant al societăţii Hidraulica.
Oferta de acţiuni derulată de Hidraulica se încheie pe 3 decembrie. Până ieri, 17 noiembrie, circa 0,02% din ofertă fusese subscrisă.