Isărescu i-a chemat pe şefii băncilor să discute despre finanţarea statului

Autor: Voican Razvan 17.11.2010

Banca Naţională intermediază din nou relaţia dintre băncile mari de pe piaţă şi Ministerul Finanţelor şi a convocat astăzi preşedinţi de instituţii de credit şi şefi de trezorerii pentru a discuta soluţii prin care statul să poată obţine banii necesari până la sfârşitul anului. O tranzacţie importantă va fi refinanţarea obligaţiunilor în euro de 1,4 mld. euro care ajunge la scadenţă pe 29 noiembrie.

BNR şi Ministerul Finanţelor au vrut să vadă care sunt aşteptările de preţ şi maturitate la care se aşteaptă bancherii. Ar putea fi lansată o nouă emisiune, de data aceasta cu scadenţa la trei ani.

Pentru ultima parte a anului Ministerul Finanţelor nu are altă soluţie decât împrumuturile de pe piaţa locală, pentru că programul de finanţare externă a fost amânat, iar alţi bani de la UE nu mai vin până cel puţin la sfârşitul lui ianuarie 2011.

Deja statul a început să cedeze la presiunea creşterii dobânzilor la lei, peste pragul de 7% apărat timp de mai multe luni. Discuţia de azi de la BNR a avut în vedere tocmai moderarea acestei presiuni care riscă să mărească periculosc costurile cu dobânzile, cu impact asupra deficitului bugetar.