Piaţa cafelei nu mai dă în clocot. România este abia pe locul 49 în topul consumului mondial
O cât de uşoară tendinţă de creştere a vânzărilor este o veste minunată pentru un manager din piaţa cafelei, o piaţă altfel de aşteptat să scadă anul acesta cu 11%. Cu investiţii de peste 5 milioane pentru anul în curs, producătorul mărcii Doncafe lucrează la construirea unui brand-umbrelă, în căutarea unei cote de piaţă mai mari.
La ieşirea din Bucureşti spre Popeşti-Leordeni, în apropierea
şoselei de centură, o clădire roşie de birouri cu câteva etaje este
sediul central al Strauss; alături sunt fabrica şi depozitul
logistic.
Nu se simte mirosul cafelei, aşa cum s-ar aştepta cei mai mulţi
vizitatori. Pentru păstrarea aromei, tehnologia folosită în fabrică
presupune îngheţarea cafelei imediat după prăjire la -60 de grade
Celsius. Este important, pentru că astfel este conservată cât mai
bine aroma, aşa cum se întâmplă şi cu ambalajele pachetelor, care
nu sunt din hârtie, ci dintr-un material cu bune proprietăţi
izolante, după cum explică Marius Meleşteu, directorul general al
Strauss. Compania ocupă al doilea loc pe piaţa românească a
cafelei, după Kraft Foods România, care are în portofoliu mărcile
Jacobs şi Nova Brazilia, scrie revista BUSINESS Magazin.
La 43 de ani, Meleşteu, care conduce afacerea cu cafea de la
începutul anului, a adunat peste 13 ani de experienţă în industria
bunurilor de larg consum (FMCG), în companii ca Unilever şi
Heineken. Debordează de încredere când vorbeşte de planurile pe
care le are pentru companie, iar când vine vorba de programul său
"manifest" de manager, nu spune nimic despre cifre - fie ele
vânzări, profit sau cotă de piaţă -, ci subliniază repetat că
principala lui preocupare este să construiască un brand.
Rebrandingul, un proces necesar
Cunoscută ani în şir ca Elita, marca de cafea ambalată a intrat de
doi ani într-un amplu proces de rebranding. E un proces necesar,
explică managerul, pentru că în trecut numele firmei (Elite) era
adesea confundat cu al mărcii sau chiar cu "alte lucruri de pe
piaţă care poartă acelaşi nume", spune Meleşteu. Numele rezonează
în mintea consumatorilor în ultima perioadă şi cu produsele din
carne, mai cu seamă după spotul publicitar filmat de Mihaela
Rădulescu sub sloganul "Elit, poftă de mezelit".
"Elita există în continuare, nu s-a atins nimeni de ea", adaugă
Meleşteu, care precizează că numele Doncafe este o umbrelă mai
largă, sub care să poată intra mai multe produse. "E posibil ca în
următorii ani numărul de pachete să ajungă dublu", spune şeful
Strauss, arătând cu un gest larg către cele patru feluri de cafea
aşezate acum pe un colţ al biroului său.
Umbrela Doncafe reuneşte acum patru feluri de cafea măcinată -
Elita, Selected, Gold şi Decaffeinated - cu care deţine locul al
doilea în segment, având o cotă de piaţă în volum de 36%, conform
informaţiilor MEMRB citate de Meleşteu. În portofoliu se găsesc şi
trei tipuri de cafea instant, segment pe care Strauss ocupă poziţia
a treia după Nestlé, cu marca Nescafe, şi Kraft Foods România, cu o
cotă de piaţă de 26%, conform MEMRB.
După hotărârea cu care Meleşteu vorbeşte de construirea mărcii, se
poate spune că firma dă toate semnalele că s-a aliniat la start
pentru a-şi lărgi portofoliul.
Cu titlu de exemplu este intrarea companiei în acest an pe
segmentul de capsule pentru cafea, care pot fi folosite, spre
exemplu, acasă sau în sediul firmelor, pentru "a obţine o cafea
similară cu cea făcută la un dozator profesionist", explică
managerul, referindu-se la băuturile produse de echipamentele
speciale folosite în cafenele. Preţul unui expresor pentru acasă se
plasează între 400 şi 700 de lei, iar costul unei capsule este în
medie de 1,3 lei. Vânzările acestui segment nu sunt, momentan,
semnificative în totalul cifrei de afaceri, dar directorul general
al Strauss spune că "există un trend pozitiv şi credem că piaţa se
va dezvolta în direcţia aceasta".
Segmentul de capsule, care poartă în companie numele de cod "single
portion", alături de HoReCa şi vending (aparatele de cafea din
spaţiile publice şi din sedii de companii) şi-au adjudecat un sfert
din cifra de afaceri a Strauss, care a ajuns anul trecut la 67 de
milioane de euro, faţă de 75 de milioane de euro în 2008. În acest
context, tendinţa uşor ascendentă, de 2-3% în ultimele luni, are
darul de a-i aduce un zâmbet de satisfacţie directorului
companiei.
"Cifra de afaceri pentru acest an se va plasa la acelaşi nivel cu
cea de anul trecut", estimează Meleşteu, care apreciază că acesta
ar fi un rezultat bun, în condiţiile în care piaţa scade, compania
nu a operat anul acesta majorări de preţuri, TVA a crescut, iar
preţul boabelor de cafea s-a majorat cu circa 15% faţă de nivelul
mediu de tranzacţionare al anului trecut.
Ca valoare, cafeaua ocupă în tranzacţiile bursiere de la New York
şi Londra a doua poziţie, după petrol. Grupul Strauss, cu
activităţi în 19 ţări, are în Elveţia o divizie care se ocupă de
achiziţiile de cafea pentru toate filialele.
Pe segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), firma
deţine, conform propriilor estimări, o cotă de piaţă de 20%,
lucrând activ cu 3.000 de clienţi. Pentru a se extinde în zona de
cafenele, baruri, restaurante, "investiţiile bugetate sunt
importante", de vreme ce un aparat profesional pentru pregătirea
cafelei poate costa 3.000 de euro.
"Avem diverse forme de colaborare, în funcţie de parteneri", spune
Meleşteu, referindu-se la condiţiile în care lucrează cu
proprietarii de spaţii - de la contracte de leasing pentru aparate
sau oferirea acestora în regim de gratuitate şi până la închirierea
lor. Per total, investiţiile anuale în segmentul "away from home"
(cafeaua vândută sau consumată în afara casei), ce reuneşte
aparatele vending, spaţiile HoReCa şi sistemul single portion,
ajung "anual la 2-3 mil. euro", spune directorul Strauss.
În ultimii doi ani, consumul de cafea pe plan local s-a prăbuşit,
ajungând acum la o medie de 2,3 kg pe cap de locuitor, cifră cu
care România se plasează pe locul 49 în clasamentul mondial al
consumatorilor acestei băuturi. Spre comparaţie, şi vecinii bulgari
beau mai multă cafea (2,9 kg pe cap de locuitor anual), iar în
ţările nordice consumul ajunge la 12 kg pe an.
Fără să fi fost vreodată totuşi mari consumatori de cafea, românii
ar urma, în viziunea lui Meleşteu, să bea mai multă cafea când
condiţiile economice se vor îmbunătăţi - o logică suficientă pentru
investiţia de peste patru milioane de euro dedicată construcţiei
brandului Doncafe şi care a reunit acţiunile de cercetare,
dezvoltare, precum şi de campanii media şi trade marketing. Cea mai
nouă campanie de promovare a brandului Doncafe, lansată la
începutul lui octombrie, asociază mărcii imaginea actriţei Maia
Morgenstern.
Alegerea celebrei actriţe dintr-o listă ce cuprindea 38 de
personalităţi s-a făcut pe baza unui studiu efectuat de firma de
cercetare de piaţă GfK. În opinia lui Meleşteu, spotul pentru care
a filmat actriţa este credibil pentru că o plasează pe aceasta
într-un mediu familiar ei - scena de teatru.
Directorul companiei spune că experienţele anterioare din FMCG i-au
fost de mare folos pentru că pieţele sunt similare "chiar dacă
berea se adresează prin excelenţă bărbaţilor şi cafeaua
femeilor".
Cum se menţine interesul clienţilor: prin
promoţii
Elementul-cheie pe care se bazează strategiile producătorilor de
cafea pentru a-şi vinde produsele în această perioadă este
promoţia. Prin urmare, compania a lansat în 2010, până să fie gata
noutăţile, multe oferte promoţionale cu reduceri de preţ şi volum
suplimentar, mai cu seamă că, deşi opt din zece băutori de cafea nu
schimbă marca pe care o cumpără, promoţia este esenţială pentru
menţinerea şi trezirea interesului clienţilor. Mai ales în reţelele
de magazine, prin intermediul cărora se realizează 50% din
vânzările companiei, "activităţile promoţionale sunt un motor de
creştere", constată managerul Strauss.
În opinia lui, o marcă nu face niciun fel de rabat de la imaginea
sa dacă umblă la preţ, deoarece consumatorii nu fac nicio diferenţă
între brandurile care fac sau nu promoţii. Compania lucrează cu
toate lanţurile de magazine, acoperind la nivel naţional cam 95%
din totalul universului de retail, ce cuprinde toate tipurile de
spaţii de vânzare - de la chioşcuri şi magazine de proximitate şi
până la super şi hipermarketuri.
Pe aceeaşi linie cu accent pe promoţie se înscriu însă şi
competitorii companiei. Cel mai mare jucător autohton de pe piaţa
cafelei, Kraft Jacobs România a lansat recent pentru marca Jacobs 3
în1 o campanie în mediul digital.
Kraft Foods România şi Nestlé, companii care nu raportează
vânzările realizate din segmentul de cafea şi au în portofoliu şi
alte produse, ocupă poziţii de forţă pe piaţa cafelei, care are o
valoare anuală estimată la 300 de milioane de euro.