Cum a ajuns şeful OMV să fie anchetat pentru insider trading

Autor: Catalina Apostoiu 18.11.2010

Şeful OMV, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrală şi de Est, este acuzat în Austria că, ştiind planurile companiei, a cumpărat acţiuni ale OMV în valoare de 620.000 de euro cu o săptămână înainte ca grupul să le vândă ruşilor de la Surgut participaţia de puţin peste 20% deţinută în cadrul companiei ungare Mol pentru 1,4 mld. de euro.

Procurorii austrieci l-au pus sub acuzare pe Wolfgang Rut­ten­storfer (foto) pentru insider trading sau utilizarea de informaţii privilegiate în cadrul unei tranzacţii, scrie Financial Times.
În România, un caz similar a fost cel al lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania şi unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din zona de vest a ţării, care a fost pus sub acuzare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru manipularea pieţei de capital şi utilizarea de informaţii privilegiate în tranzacţiile realizate pe Bursă cu acţiunile Băncii Transilvania. Procesul este în curs.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Viena a confirmat faptul că Ruttenstorfer a fost pus sub acuzare în urma unei anchete desfăşurate în colaborare cu FMA, autoritatea de supra­veghere a pieţei financiare din Austria. "Sunt surprins pentru că sunt convins că am acţionat întotdeauna în mod responsabil, conform regulilor", se apără Ruttenstorfer în cotidianul britanic Financial Times. "Când am achiziţionat acţiuni cu un an şi jumătate în urmă am raportat acţiunea imediat într-un mod transparent".

CEO-ul OMV, în vârstă de 60 de ani, care urmează să se retragă în luna martie a anului viitor, a declarat de asemenea că nu vede niciun motiv pentru care ar trebui să demisioneze şi că acuzaţiile ce i-au fost aduse nu-i afectează în niciun fel capacitatea de a-şi duce la îndeplinire îndatoririle.
Boardul OMV va discuta situaţia, însă Ruttenstorfer a declarat că nu se aşteaptă la nicio schimbare. Cazul nu este aşteptat să fie adus în faţa instanţei pentru câteva luni. Pedeapsa pentru insider trading în Austria poate aduce până la cinci ani de închisoare.
Şeful OMV spune că a cumpărat acţiunile ca parte a unui program de beneficii pe termen lung desfăşurat de OMV. El a adăugat că deţine încă acţiuni, fiind obligat să nu le vândă timp de trei ani. "Această achiziţie de acţiuni nu a fost realizată pentru a profita de fluctuaţiile pe termen lung ale preţului acţiunilor", a declarat Rutten­storfer.