Brokerii se bat pe banii Bursei. În joc sunt profiturile record din 2007

Autor: Roxana Pricop 18.11.2010

Un grup de acţionari a propus conducerii Bursei de Valori Bucureşti reducerea capitalului social cu circa 9 milioane de euro, echivalentul lichidităţilor de care dispune principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, şi distribuirea sumei către cei 850 de acţionari.

Dacă propunerea va fi discutată şi aprobată de acţionari, Bursa ar rămâne fără bani de investiţii. Brokerii care susţin propunerea îşi motivează demersul prin faptul că Bursa ţine de câţiva ani aceşti bani la bancă şi nu a realizat investiţii semnificative în ultimii ani, în timp ce multe societăţi de brokeraj se zbat să supravieţuiască. Oponenţii propunerii spun că cei care au nevoie de bani îşi pot vinde acţiunile, care sunt acum cotate.

Ţepeş, de aceeaşi parte cu Asociaţia Brokerilor

Surse din piaţa de capital susţin că solicitarea de reducere a capitalului a venit din partea lui Daniel Ţepeş, cel mai mare acţionar al BVB, şi din partea Asociaţiei Brokerilor, condusă de Dan Paul, care ar fi trimis o cerere formală Consiliului Bursei. Alăturarea celor doi este bizară, având în vedere că Ţepeş face parte din Consiliul de Administraţie al Bursei şi l-a susţinut pe Stere Farmache pentru funcţia de preşedinte la alegerile din februarie, în dauna lui Dan Paul.

Daniel Ţepeş nu a putut fi contactat de ZF până la închiderea ediţiei pentru a comenta informaţia. Pe de altă parte, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a declarat:

"Eu am înaintat Consiliului Bursei o scrisoare în care am cerut să fie analizată această propunere, nu am depus nicio cerere formală prin care am obligat convocarea AGA. Am propus reducerea capitalului social pentru că vrem să punem conducerea Bursei la lucru şi să înceapă să facă profit operaţional. Vrem ca Bursa să facă profit din dezvoltarea pieţei de capital şi nu doar din dobânzile la depozite".

După ce au primit acţiuni gratuite, brokerii vor şi cash-ul

Operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti are un capital social în valoare de 76,74 milioane de lei (aproape 18 mil. euro) împărţit într-un număr de 7,67 milioane de acţiuni tranzacţionate la Bursă. La începutul lunii septembrie, BVB număra 850 de acţionari.

Principalii acţionari ai Bursei sunt cele circa 70 de societăţi de brokeraj de pe piaţă care au primit acţiunile la BVB odată cu transformarea operatorului bursier din instituţie de interes public (non-profit) în societate pe acţiuni. Fiecare firmă de brokeraj a primit atunci în mod gratuit câte 1,48% din acţiunile BVB, indiferent de cota de piaţă sau de contribuţia pe care a avut-o la dezvoltarea acesteia. Numărul societăţilor de brokeraj a scăzut de la declanşarea crizei în 2007, la fel şi tranzacţiile cu acţiuni-principala sursă de venit pentru brokeri. Cu toate acestea, reprezentanţii firmelor mari de brokeraj spun că numărul falimentelor din brokeraj ar fi fost şi mai mare dacă firmele mici nu ar fi avut acţiunile la BVB, care reprezintă o avere semnificativă. În prezent, Bursa valorează 66 mil. euro, astfel că o firmă de brokeraj care mai deţine încă pachetul primit iniţial, de 1,48% din acţiunile BVB, poate obţine circa 1 mil. euro din vânzarea acestuia. Reducerea capitalului social ar putea determina însă o corecţie semnificativă a acţiunilor, ceea ce ar anula în cele din urmă efectul măsurii. Paradoxal, însă, acţiunile BVB au crescut ieri cu 1,1% după ce informaţia a fost făcută publică de către conducerea Bursei, închizând şedinţa la 36,9 lei.

Lichidităţile, principalul activ al Bursei

Suma de 9 milioane de euro reprezintă circa 60% din lichidităţile de 15 mil. euro de care dispune Bursa de Valori Bucureşti şi circa 42% din activele totale ale Bursei. Lichidităţile au crescut puternic în anul de vârf 2007 când bursa a făcut un profit record de 29 milioane de lei.

Profitul din 2007 a fost capitalizat în timp ce câştigurile din 2008 şi 2009 au fost distribuite sub formă dividende către acţionari. O destinaţie a acestor lichidităţi, proiect care însă nu s-a concretizat, ar fi fost mutarea grupului BVB într-un sediu nou. O altă propunere viza capitalizarea Depozitarului Central şi transformarea acestuia în bancă, după modelul depozitarilor de pe pieţele dezvoltate.

Propunerea de reducere a capitalului social trebuie să fie inclusă pe ordinea de zi a AGA şi să aibă acordul acţionarilor, însă până la convocarea AGA, Consiliul Bursei trebuie să îşi exprime punctul de vedere cu privire la acest subiect.

"Nu sunt de acord cu propunerea de reducere de capital al Bursei, mai ales acum când pe Bursă se pregăteşte să vină Fondul Proprietatea", a spus Vasile Epure, preşedintele societăţii Estinvest din Focşani, unul dintre principalii acţionari ai BVB.