Geoană: Sunt prea multe OUG-uri

Autor: Iulian Anghel 18.11.2010

PreŞedintele Senatului Mircea Geoană susţine că Executivul şi primul-ministru trebuie să aibă puteri cvasi-exclusive pe politica economică a României, o întârziere în luarea unei astfel de decizii nefăcând altceva decât să perpetueze bicefalismul decizional (preşedinte-premier) având drept consecinţă subminarea capacităţii de guvernanţă economică a ţării.

"Atâta vreme cât nu dăm Guvernului şi primului-ministru atribuţiuni cvasiexclusive pe politică economică şi pe guvernarea acestei ţări, bicefalismul va continua să greveze autoritatea şi influenţa Guvernului României în problema economică şi socială. (...) Dacă vom întări rolul Executivului, am putea să cerem mai mult din partea Guvernului României", a susţinut ieri Mircea Geoană, citat de Mediafax, în cadrul unei dezbateri cu tema "Revizuirea Constituţiei economice a României". Observaţiile şefului Senatului sunt, cumva, în linie cu direcţia partidului din care face parte, PSD - care doreşte puteri mai reduse pentru preşedinte în faţa premierului -, dar îi depăşeşte opţiunile, în măsura în care susţine puteri cvasi-totale în materie de politică economică pentru premier, nu doar în raport cu şeful statului, ci şi cu Parlamentul.

Geoană admite că în Constituţie problemele sunt multiple - în primul rând în ceea ce priveşte sferele împărţirii puterii politice. Preşedintele trebuie să desemneze în continuare primul-ministru, dar odată acesta desemnat - arată Geoană -, el trebuie să aibă libertatea să numească şi să demită miniştri. Ceea ce propune Geoană este înscris şi în Constituţia actuală, care spune că preşedintele numeşte premierul care îşi formează apoi echipa pe care o prezintă Parlamentului. La demitere însă, preşedintele este cel care revocă miniştri, la propunerea premierului.

Viziunea lui Geoană subliniază ideile celor care susţin o republică parlamentară, în care Legislativul să-şi păstreze rolul, dar rolul executiv să revină în totalitate Guvernului, preşedintele având doar o funcţie decorativă.