Păuna, Banca Mondială: Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă

Autor: Claudia Medrega 18.11.2010

Creşterea economică va trebui să se bazeze pe mobilizarea resurselor interne, iar majorarea preconizată a salariilor va avea un rol important în stimularea cererii începând din 2011, dar un rol important în revenirea PIB îl poate avea şi atragerea fondurilor europene, în opinia lui Cătălin Păuna, senior economist al biroului Băncii Mondiale din România.

"Creşterea economică va trebui să se bazeze pe cererea internă. Creşterea preconizată a salariilor va avea un rol important în stimularea cererii interne agregate începând de anul viitor. Totodată, fondurile europene sunt resurse importante ce pot fi absorbite de România. Este necesară înlăturarea obstacolelor pentru dezvoltarea sectorului privat, care a înregistrat o ajustare masivă. Sper să învăţăm din lecţiile crizei", a explicat Păuna după o videoconferinţă în care Kaspar Richter, senior economist al Băncii Mondiale, a prezentat raportul periodic al băncii cu privire la situaţia economică din cele mai noi state membre ale Uniunii Europene - UE 10.

Salariile de bază din sectorul public ar urma să crească anul viitor cu 15%, conform legii salarizării, însă nivelul va rămâne sub valoarea din iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%. Potrivit raportului UE 10, România şi Letonia sunt singurele state care vor înregistra contracţii economice în 2010, ceea ce reflectă nevoile mari de ajustare de la boom-urile nesustenabile înregistrate înaintea crizei. În schimb, în 2011 creşterea economică se aşteaptă să fie pozitivă în toate ţările UE 10, care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

"Dacă nu ar fi existat programul de austeritate, implementat în a doua parte a acestui an, România ar fi fost deja pe creştere economică", a spus Păuna.
În ceea ce priveşte rolul exporturilor în antrenarea revenirii economiei, el a amintit că acestea au o pondere mică la formarea PIB. În plus, Păuna a menţionat că estimează o devansare a ritmului de creştere al exporturilor de către importuri, ceea ce presupune o contribuţie negativă a exporturilor nete la PIB. Investiţiile străine directe vor reveni treptat pe creştere, urmând să se înregistreze o structură mai sănătoasă a acestora, în sensul creşterii investiţiilor în sectoarele productive, anticipează Păuna.

Banca Mondială estimează că economia României va scădea cu 1,9% în acest an, dar va creşte cu 1,5% în 2011.
La nivelul UE 10, Slovacia şi Polonia sunt lidere cu o creştere economică de peste 3,5%, susţinută şi de nevoi modeste de ajustare în timpul crizei, normalizarea comerţului global şi a fluxurilor de capital, şi în cazul Poloniei, de un consum masiv.
În ceea ce priveşte PIB-ul potenţial, Păuna a afirmat că pe termen mediu nivelul este de 4-5%. "Creşterea economică depinde de o serie de factori structurali cum ar fi rigiditatea sau flexibilitatea legală şi instituţională, rigiditatea pieţei muncii sau calitatea mediului de afaceri."
Dinamica PIB-ului raportat la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în ultimii zece ani în România, iar procesul de convergenţă spre media UE va continua după criza actuală.

Legat de piaţa muncii, Păuna a amintit de migraţia externă mare şi de gradul ridicat de ocupare în agricultură. Numărul românilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane în acest an, reprezentând 13,1% din populaţie, potrivit Băncii Mondiale.
"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -1 5 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa", a spus Păuna.
În ceea ce priveşte evoluţia sectorului bancar, el a afirmat că se anticipează o creştere a creditelor neperformante, profitabilitatea băncilor urmând să rămână redusă în următorii ani. "În majoritatea ţărilor UE 10 creditarea sectorului privat este negativă. Va exista o inerţie până când creditarea va reveni. Întâi va reveni economia pe creştere, apoi creditarea."