Croitoru: Creşterea de 1,5% în 2011 ar putea fi prea optimistă

Autor: Ciprian Botea 21.11.2010

Guvernul ar putea fi prea optimist în momentul în care prognozează o creştere economică de 1,5-2% anul viitor în condiţiile în care consumul, principala componentă a Produsului Intern Brut (PIB), nu dă semne de revenire, apreciază consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Creşterea PIB cu 1,5% anul viitor este posibilă, dar există semnale care arată că această creştere ar putea fi mai mică. Tindem să fim prea pesimişti şi de aceea consumul se va relua mai greu. Este însă cert că datele arată o reluare a creşterii economice în 2011", a declarat Croitoru în cadrul unui seminar organizat de RBS România.

Primul-ministru Emil Boc a reiterat la sfârşitul săpătmânii trecute prognoza oficială de creştere economică pentru anul viitor, de 1,5-2%, subliniind că în aceste condiţii Executivul trebuie să fie prudent cu promisiunile privind majorarea salariilor în sectorul bugetar începând cu ianuarie 2011. Croitoru spune că economia românească nu are capacitatea de a creşte la nivelul său potenţial fără finanţare externă în condiţiile în care economisirea locală se află la un nivel foarte scăzut. El a arătat, citând prognozele Fondului Monetar Internaţional, că în România creşterea potenţială este de 2,9% în următorii cinci ani.

În ceea ce priveşte creditarea el spune că mai întâi este nevoie de reluarea creşterii economice şi după aceea va veni creşterea volumului finanţărilor acordate de bănci, până atunci instituţiile de credit fiind preocupate de problemele cu împrumuturile neperformante.

El a arătat că industria prelucrătoare şi comerţul cumulează peste jumătate din împrumuturile cu întârzieri la plată de peste 90 zile. Pe sectoare, cele mai mari ponderi ale creditelor neperformante în total împrumuturi sunt în comerţ (29,6%), industria prelucrătoare (23,55%), construcţii (14,43%), servicii (13,95%) şi imobiliare (12,92%).