Ponta: Este posibil ca PSD să dea premierul, iar PNL preşedintele

Autor: Iulian Anghel 21.11.2010

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că într-un viitor guvern format din social-democraţi şi liberali ar fi perfect fezabil ca primii să dea premierul, iar ultimii preşedintele. Într-un astfel de guvern, cota unică va fi menţinută, spune Ponta.

Ieri, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv, Victor Ponta (37 de ani) a împărţit în premieră rolurile într-o viitoare coaliţie a social-democraţilor cu liberali. El a afirmat că de vreme ce sondajele îl plasează pe Crin Antonescu (şeful PNL) în fruntea preferinţelor de vot ale românilor pentru alegerile prezidenţiale, iar aceleaşi sondaje arătă că PSD va lua cele mai multe voturi (în jur de 40%) la alegerile legislative, este realist ca şi poziţiile în viitoarea guvernare să fie astfel împărţite: PSD să aibă premierul, iar PNL preşedintele.Totul ar fi cât se poate de plauzibil dacă alegerile prezidenţiale şi cele legislative s-ar desfăşura în acelaşi timp. Doar că legislativele sunt în 2012, iar prezidenţialele în 2013. Drept urmare, tot preşedintelui Traian Băsescu îi va reveni rolul de a desemna un premier capabil de a forma guvernul rezultat în urma alegerilor din noiembrie 2012, în vreme ce viitorul şef al statului care va veni în urma prezidenţialelor din 2013 va fi legat de mâini şi de picioare, el neputând schimba guvernul dacă acesta nu vrea să plece sau nu este demis prin moţiune de către Parlament (a se vedea cazul guvernului Tăriceanu pe care Băsescu nu l-a putut schimba din funcţie, când liberalii au eliminat PD de la guvernare).

Cum vede Ponta un asemenea scenariu? Răspunsul său a fost şi scurt, şi ambiguu: "Mi se pare un calcul pe termen scurt".

Victor Ponta, care a ajuns în fruntea PSD în urma unei conjuncturi favorabile (el şi-a anunţat candidatura, la ultimul congres al social-democraţilor din iarnă, pe ultima sută de metri şi a fost sprijinit de greii partidului care formaseră o coaliţie împotriva preşedintelui de atunci, Mircea Geoană) susţine că nu are ambiţia ca el să fie premierul guvernului social-democrat-liberal de care vorbeşte: "Nu persoana mea este condiţia pentru colaborarea cu PNL. Dacă PSD poate accede la guvernare cu un program social-democrat şi condiţia este ca nu Victor Ponta să fie prim-ministru, o accept imediat".

În aceeaşi vreme, întrebat ce va face dacă Adrian Năstase, fostul premier, va veni să-i spună că doreşte să fie ministru într-un guvern PSD, fie chiar şi alături de PNL, Ponta a răspuns: "Nu va veni. Am avut această discuţie. Adrian Năstase este un om serios. A fost premier. Ce să mai fie? Ministru?". Ponta a eliminat şi varianta în care Adrian Năstase să fie prim-ministru.

Şeful social-democraţilor susţine că PSD a stabilit cu PNL un program economic comun. Este pentru prima dată când se vorbeşte despre un astfel de program, sau mai precis despre faptul că el ar fi fost stabilit.