Ştiri pe scurt din businessul internaţional

Autor: Livadariu Andreea 22.11.2010

Rolls-Royce a câştigat un contract de 1,8 mld. $ (1,31 mld. euro) cu Air China prin care va livra şi oferi service pentru 20 de motoare de avion, scrie BBC News. Producătorul britanic va furniza motoare pentru avioane de tip Airbus A350 şi A330.

Turkmenistanul a anunţat că este dispus să furnizeze gaz natural pentru gazoductul Nabucco, proiect de anvergură ce are drept scop scăderea dependenţei ţărilor Uniunii Europene de Rusia ca putere energetică, scrie BBC News. Turkmenistanul va putea pune la dispoziţie anual aproximativ 40 de miliarde de metri cubi de gaz.

Harrah Entertainment, cel mai mare operator de cazinouri din lume, şi-a anulat oferta publică de vânzare de acţiuni din cauza condiţiilor de pe piaţă, scrie BBC News. Compania care deţine Caesar Palace din Las Vegas intenţiona să folosească banii obţinuţi din vânzarea pachetului de acţiuni pentru a acoperi datoriile şi a-şi extinde afacererile.

UE vrea să schimbe modul în care sunt cheltuiţi cei aproximativ 60 mld. euro din bugetul pentru agricultură, scrie BBC News. Sistemul de plăţi din cadrul Politicii Agricole Comune ar trebui să renunţe la acordarea de subvenţii pentru fermieri în favoarea unui sistem "mai verde, mai corect şi mai eficient", potrivit comisarului european pentru agricultură Dacian Cioloş.

Warren Buffett, al doilea cel mai bogat american, susţine o taxare mai mare pentru persoanele înstărite, pentru a ajuta economia americană să îşi revină, scrie The Telegraph. "Cred că oameni ca mine, care se află în vârf, ar trebui să plătească ceva mai multe taxe", a spus miliardarul.

Compania de consultanţă Roland Berger a decis să abandoneze fuziunea cu Deloitte Touche Tohmatsu după ce în urmă cu câteva zile anunţase un posibil acord, scrie Financial Times. Decizia de a nu mai colabora reprezintă o lovitură pentru ambiţiile Deloitte de a întrece McKinsey pe piaţa de consultanţă în management.

Nissan intenţionează să-şi concentreze producţia în economiile bazate pe dolar, precum SUA sau China, pentru a se proteja de volatilitatea monedelor, a declarat Carlos Ghosn, directorul general al constructorului auto nipon şi totodată şeful Renault. Nissan vrea să corecteze dezechilibrele mari de la nivelul costurilor şi veniturilor, apărute prin vânzarea în Statele Unite şi alte economii asiatice bazate pe dolar a maşinilor produse în Japonia.