Coreea sub ameninţarea războiului: Sudul acuză atacul "intenţionat" din nord şi promite represalii dure în cazul unor noi incidente

Autor: Radu Racu 23.11.2010

Atacul Coreei de Nord asupra unei insule populate din sud este intenţionat şi reprezintă o încălcare flagrantă a armistiţiului dintre cele două state, a delcarat marţi ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Hong-ki, citat de Reuters.

"Acesta este un atac planificat intenţionat şi reprezintă o încălcare flagrantă a armistiţiului", a spus oficialul.

Autorităţile de la Seul au promis represalii dure în czul unor noi incidente militare. "Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare", a declarat preşedinţia sud-coreeană, într-un comunicat.

"Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară. În plus, acest bombardament vizând obiective civile este impardonabil", a adăugat preşedinţia, cerând autorităţilor nord-coreene să "îşi asume responsabilităţile".

Coreea de Sud a anunţat marţi că şi-a desfăşurat mai multe escadrile de avioane de luptă F-16 pentru a răspunde unui atac din Nord în care "mai multe obuze" au fost lansate asupra unei insule populate de la graniţa de vest a statului, potrivit Washington Post.

Coreea de Nord a lansat marţi obuze asupra insulei Yeonpyeong, unde locuiesc circa 1.300 de persoane, provocând victime umane şi materiale. Trupele sud-coreena au ripostat u salve de artilerie. Doi militari sud-coreeni au fost ucişi iar alţi 13 au fost răniţi, potrivit ultimului bilanţ al Statul Major sud-coreean. Totodată, potrivit televiziunii sud-coreene YTN, circa 60 de case au fost avariate în urma barajului de artilerie.

Incidentul vine la scurt timp după ce Coreea de Nord a anunţat că deţine o nouă fabrică de îmbogăţire a uraniului iar liderul comunist Kim Jong Il l-a prezentat pe fiul său Kim Jong Un drept succesorul său.Totodată, tensiunile dintre cele două state sunt ridicate după ce în primăvară o fregată sudcoreeană cu 46 de oameni la bord a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană.

Graniţa maritimă din vest este de mult timp subiectul disputelor între cele două state. Nordul nu recunoaşte graniţa care a fost trasată unilateral de SUA la sfârşitul războiului coreean din 1950-1953.