Elveţia ar putea avea de câştigat dacă Irlanda majorează taxele

Autor: Catalina Apostoiu 23.11.2010

Elveţia ar putea fi una dintre principalele beneficiare ale unei eventuale majorări a taxelor corporatiste în Irlanda, potrivit consultanţilor fiscali internaţionali, care avertizează că atacul partenerilor europeni asupra politicii fiscale a Irlandei ar putea avea efecte nedorite, potrivit Financial Times.

Asupra Irlandei se exercită presiuni în sensul majorării impozitului pe profit de 12,5%, unul dintre avantajele Irlandei, pentru aducerea sub control a deficitului şi diminuării impactului competiţiei fiscale asupra altor state membre. În Elveţia, impozitul pe profit este de circa 21%, variind în funcţie de cantoanele unde îşi au sediul companiile.

"Există şanse foarte mari ca o majorare a impozitelor să determine pur şi simplu companiile să-şi mute profiturile în ţări ca Elveţia, mai degrabă decât în Franţa sau Germania", declară Anneli Collins din cadrul KPMG. Bill Dodwell, din cadrul Deloitte, arată că o majorare ar spori veniturile fiscale pe termen scurt, dar şi probabilitatea ca firmele să-şi mute operaţiunile din Irlanda. "Elveţia are cele mai mari şanse de a profita de pe urma acestei situaţii."

În acelaşi timp, multinaţionalele îşi structurează operaţiunile în aşa fel încât să poată transfera profiturile impozabile în Irlanda din jurisdicţii cu taxe mai ridicate.

Statele Unite au reprezentat 53% din investiţiile străine directe din Irlanda în perioada 2005-2009, potrivit Ernst & Young European Investment Monitor. Capacitatea multinaţionalelor de a transfera profiturile impozabile în Irlanda a alimentat dispute juridice ce au implicat miliarde de dolari.

Companiile franceze şi germane au reprezentat numai 4% din investiţiile străine directe din Irlanda din 2005. Chris Sanger din cadrul E&Y a declarat: "O majorare a ratei impozitelor pentru companii nu va duce la atingerea obiectivului dorit de Germania şi Franţa".

Marea Britanie este de asemenea nemulţumită de faptul că o serie de companii şi-au mutat baza fiscală în Irlanda în ultimii trei ani.

Consultanţii spun însă că astfel de companii nu vor fi probabil afectate de o modificare a impozitului, acestea fiind în primul rând atrase de faptul că Dublinul nu impune reguli care să îngreuneze transferul profiturilor dintr-o jurisdicţie în alta.