Impact a pierdut 12 mil. lei din capitalizare la revenirea pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 23.11.2010

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP) au revenit ieri la tranzacţionare după patru luni şi jumătate de absenţă, preţul acţiunilor pierzând 14% faţă de ultima cotaţie, înregistrată pe 9 iulie. Capitalizarea companiei a scăzut astfel cu circa 12 mil. lei, la 75 mil. lei.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au decis reintroducerea la tranzacţionare a titlurilor Impact, în urma întrebărilor şi solicitărilor primite din partea investitorilor, potrivit unor surse din piaţă. Fonduri de investiţii străine importante şi-au exprimat interesul pentru situaţia acţiunilor dezvoltatorului imobiliar.

În acţionariatul Impact se regăsesc fonduri de investiţii administrate de nume mari precum Franklin Templeton (6,09%) sau Artio Global (fostul Julius Baer - cu 8,46%). De asemenea, circa 9,06% dintre acţiunile Impact se găsesc în conturi de tip nominee ale Citibank, fiind deţinute de vehiculul de investiţii suedez Salink Limited. În total, străinii deţin circa 40% din acţiunile Impact.

"Cred că decizia celor două instituţii ale pieţei (BVB şi CNVM - n.red.) de reluare a tranzacţionării acţiunilor Impact era un lucru aşteptat de investitorii de pe Bursă. Este greu de spus însă cum vor reacţiona aceştia şi ce se va întâmpla cu preţul acţiunilor", a declarat Dan Ioan Popp, preşedintele şi fondatorul Impact, care mai deţine circa 22% din companie.

El mai spune că biroul de acţionariat al companiei a primit numeroase întrebări legate de suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor şi de comunicatele companiei cu privire la procedura insolvenţei. Impact este una dintre cele mai vechi companii listate la Bursă (din 1996) şi are câteva mii de acţionari.

Impact este prima companie de la categoria I a Bursei care a intrat în insolvenţă, în urma unei sentinţe a Tribunalului Bucureşti, ca urmare a unei solicitări a firmei de construcţii Romconstruct din Ploieşti care a reclamat neplata de către Impact a unor facturi în valoare de 1,3 mil. lei. Sentinţa a determinat Bursa să suspende de la tranzacţionare acţiunile Impact, conform legislaţiei. Impact a atacat sentinţa la Curtea de Apel şi a obţinut suspendarea procedurii de insolvenţă până la judecarea apelului, care este programată pentru luna aprilie 2011.

Insolvenţa nu a afectat semnificativ relaţia Impact cu partenerii de afaceri, spune Dan Ioan Popp.

"Unii dintre partenerii noştri au cerut discuţii pentru clarificarea situaţiei. Majoritatea au manifestat însă înţelegere. Insolvenţa este un proces de conservare a valorii, nu de distrigere", a precizat preşedintele Impact.

Vânzările au suferit însă o scădere semnificativă, în trimestrul al treilea, Impact realizând afaceri de 5,15 mil. lei, de două ori mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Compania a reuşit însă să-şi reducă pierderile financiare, astfel că în trimestrul al treilea a raportat un profit net de 0,7 mil. lei. Pe primele nouă luni, vânzările au fost de 25,6 mil. lei, în scădere cu 38%, însă compania a raportat pierderi de 6,7 mil. lei, faţă de un profit de 0,79 mil. lei în perioada similară a lui 2009.

"Cifrele raportate nu sunt mari, dar arată că nevoia de locuinţe există în continuare. Noi ne-am adaptat şi ne-am redimensionat proiectele şi cheltuielile", a precizat Popp.

Impact a reuşit recent să obţină de la Piraeus Bank restructurarea unui credit de 12 mil. euro scadent anul acesta, prin prelungirea lui până în 2015.

Cifrele Impact
477 mil. lei este valoarea activelor totale ale Impact.
5,5 mil. lei erau lichidităţile la finele lunii septembrie.
40 mil. lei sunt datoriile pe termen scurt, în scădere după restructurarea creditului de la Piraeus Bank.
107 mil. lei sunt datoriile pe termen lung (mai mare de un an).
325 mil. lei sunt capitalurile proprii (active minus datorii).