Avocaţii români încearcă să ducă investitori în Bulgaria

Autor: Cristi Moga 23.11.2010

Avocaţii firmei Dănilă, Petre & Asociaţii, un jucător de talie medie de pe piaţa de profil, îşi propun să asiste firmele locale interesate să se relocheze în Bulgaria, o piaţă pe care o prezintă drept un paradis fiscal, cu un "regim stabil în ultimii zece ani".

"Avem patru investitori interesaţi să se relocheze, iar săptămâna viitoare vom începe procedurile în acest sens. Unul dintre aceştia este producător de mobilă, care lucrează 95% pentru export, în pieţe precum Franţa, Germania şi Spania. Un alt investitor interesat să se relocheze importă marfă din Israel şi SUA şi distribuie în toată Europa. În decurs de o săptămână şi jumătate vom avea întâlniri cu toţi clienţii noştri pentru a le explica avantajele relocării în Bulgaria", a declarat Cristian Petre, senior partner al casei de avocatură.

Dănilă Petre & Asociaţii a deschis un birou de consultanţă în Ruse, la 65 de kilometri de Bucureşti, unde are o echipă formată dintr-un administrator şi patru contabili, pentru asistenţă juridică firma colaborând cu avocaţi de la alte firme din Bulgaria.

Principalele avantaje invocate de avocat sunt legate de cotele mai mici pentru impozitul pe profit (10% în Bulgaria, 16% în România), pe venit (10% - 16%), dividende (5% - 16%) sau TVA (20% - 24%), în timp ce la capitolul dezavantaje Petre a menţionat doar starea drumurilor, "care sunt cam ca în România". Referitor la criminalitatea din Bulgaria, avocatul a spus că el nu a observat în călătoriile sale în ţara vecină aşa-numiţii "racheţi", care ţineau adesea prima pagină a ziarelor.

"Relocarea trebuie să fie o primă opţiune pentru producători şi distribuitori, nu pentru prestatorii de servicii. Pentru o societate mică şi medie Bulgaria reprezintă o opţiune pentru o relocare totală. Nu am făcut un calcul privind numărul de clienţi pe care i-am putea atrage în Bulgaria, deoarece investitorii români se lasă greu cuceriţi de mecanisme de acest gen. Sunt mai puţin vizionari", a spus Petre, care conduce o firmă cu 17 avocaţi şi estimează c va obţine prin subsidiara din Bulgaria venituri de 1-1,5 mil. euro pentru 2011.