Băncile îşi vor refinanţa clienţii fără comisioane şi garanţii suplimentare

Autor: Alexandra Chelu 23.11.2010

Băncile ar putea fi obligate să accepte cererile de refinanţare din partea propriilor clienţi bun-platnici conform condiţiilor de creditare anunţate de bancă pentru clienţii noi, fără comision de analiză şi fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc, potrivit unui amendament la Ordonanţa 50 privind creditele populaţiei, aprobat ieri de deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci.

Totodată, deputaţii au stabilit că băncile vor putea să reducă voluntar marja la credite sau să aplice un nivel mai redus al indicelui de referinţă pe parcursul derulării contractului, dar, ulterior, să şi revină la condiţiile iniţiale.

Ordonanţa se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, iar băncile au fost nevoite să lege dobânzile în funcţie de indicii de referinţă ai pieţelor monetare. Instituţiile de credit au aplicat prevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, respectiv prin majorarea marjei din contract.

Unii clienţi au fost nemulţumiţi de acest mod de aplicare a noilor reglementări, în condiţiile în care Euribor şi Libor se află în prezent la niveluri minime, iar dobânzile se vor majora în viitor în momentul în care cei doi indici vor creşte.

În textul iniţial al ordonanţei se menţiona că valoarea marjei şi valoarea indicelui de referinţă pot fi reduse, dar deputaţii au considerat că fără precizarea adusă prin amendament băncile nu vor reduce marja din cauza faptului că nu o pot majora ulterior.

Deputaţii au discutat şi despre un amendament care reprezintă o soluţie de compromis între modul în care băncile au aplicat prevederile Ordonanţei 50 şi pretenţiile clienţilor nemulţumiţi.

Mai exact, amendamentul prevedea ca pentru creditele cu dobânda variabilă aflate în derulare la data intrării în vigoare a noilor reglementări, marja de dobândă să fie stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile de la data încheierii contractului a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. Acesta nu a fost votat însă de deputaţi.

Ordonanţa 50, care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană privind transparentizarea condiţiilor din contractele de credit, a fost aprobată de Guvern în luna iunie, iar băncile au avut termen de aplicare pentru contractele în derulare de 90 de zile, până pe 20 septembrie.