Aventuri în Cosmos/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 25.11.2010
Există fel şi fel de căi de a-i atrage pe micuţi spre tainele ştiinţei, iar una dintre cele mai amuzante se datorează unui cuplu american celebru, Lucy şi Stephen Hawking. Editura Humanitas junior merită toate laudele pentru că a pus pe piaţă două dintre cărţile lor.
Lucy Hawking a scris două romane, dar şi numeroase articole şi a apărut în emisiuni de televiziune şi radio, cu prezentări de popularizare a călătoriilor spaţiale şi a ştiinţei, în general, făcute pentru copiii din întreaga lume. A vorbit, de asemenea, la conferinţa organizată cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a NASA. Ca parte a Operaţiunii Nemurirea, o mostră din ADN-ul ei a fost trimisă recent la Staţia Spaţială Internaţională, pentru cazul în care specia umană ar dispărea în mod accidental. Locuieşte la Cambridge, împreună cu fiul său. În 2008, i s-a decernat Premiul Sapio pentru popularizarea ştiinţei.
Stephen Hawking aproape că nu are nevoie de prezentare, atât de cunoscut este, cu toate că, de ani buni este imobilizat într-un scaun cu rotile. Contribuţiile sale în studiul găurilor negre l-au aşezat în rândul celor mai importanţi fizicieni teoreticieni ai momentului. Este titularul catedrei de matematica "Isaac Newton" de la Universitatea Cambridge. În afară de articolele de specialitate din domeniul cosmologiei, a publicat "Scurtă istorie a timpului", carte de mare succes destinată publicului larg, în care oferă o imagine intuitivă a cercetărilor de vârf din fizica fundamentală.
Cei doi au avut ideea de a prezenta pe înţelesul copiilor teoriile despre Cosmos şi au publicat două volume, ambele traduse acum şi în româneşte de Antonia Cristinoi Bursuc. Ilustraţiile îi aparţin lui Garry Parsons, care a primit numeroase premii pentru activitatea sa. "Am vrea să le mulţumim tuturor copiilor care ne-au pus întrebări - spun autorii -, care ne-au scris, care ne-au trimis emailuri sau care au venit la cursuri şi au avut curajul să se ridice la sfârşit în picioare şi să se intereseze de tot felul de lucruri. Sperăm că această carte vă va furniza câteva răspunsuri.Şi sperăm că nu veţi înceta niciodată să întrebaţi <<De ce?>>"

Primul volum se numeşte "George şi cheia secretă a Universului". Al doilea - "George în căutare de comori prin Cosmos". Ambele îi au ca eroi principali pe George, Annie, Eric şi... superinteligentul calculator Cosmos, care îi poate transporta oriunde şi îi poate aduce înapoi, scoţându-i chiar şi dintr-o gaură neagră. Cărţi amuzante şi foarte bogate în informaţii. Care mai conţin şi 32 de pagini cu imagini color din spaţiul extraterestru.