Limbajul simbolurilor transcende timpul şi spaţiul/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 25.11.2010
Clare Gibson
Cum să citim simbolurile
Introducere în semnificaţia simbolurilor în artă
Editura Litera
Ştim demult că imaginilor străvechi cu forme familiare, de animale sau plante, li s-au asociat semnificaţii simbolice. Volumul de faţă este aproape un ghid al simbolurilor arhetipale, foarte accesibil, care se referă la culturi dintre cele mai diferite. Imaginile simbolice au fost aranjate tematic şi geografic, simbolurile sacre fiind urmate de simboluri ale identităţii şi de un sistem de simboluri. "Unele simboluri necesită puţine explicaţii - de exemplu, culorile sau calităţile reprezentate de anumite păsări sau animale fantastice -, pentru că noi răspundem la acestea la nivel instinctual. Într-adevăr, lucrările de pionierat ale psihanaliştilor Sigmund Freud şi Carl Gustav Jung au arătat că mintea umană este ferm îndreptată către gândirea şi comunicarea simbolică şi că limbajul simbolurilor, şi mai ales cel al arhetipurilor, transcende timpul şi spaţiul. Din acest motiv, multe dintre lucrările de artă din această carte şi detaliile simbolice prezentate alături de ele demonstrează că simbolismul este un limbaj străvechi şi universal."
Micul ghid este extrem de bine împărţit în mici capitole, nu mai mari de două pagini, care trec în revistă: cosmosul şi lumea naturală, zeităţile, simbolismul social şi sistemele simbolice, simbolismul inconştientului, simbolismul în artă, conflictul dintre bine şi rău, identitatea ancestrală şi de clan, simbolismul războiului şi al iniţierii, identitatea nobiliară, familială şi dinastică, identitatea personală şi socială, soarta şi influenţa sa, alegoriile existenţei umane etc. Există, cum spuneam, şi o trecere în revistă pe continente - Africa, Americile, Asia, Europa, Oceania.

Autoarea Clare Gibson este scriitor britanic specializat în simbolism, artă, istorie şi genealogie şi a publicat în ultimul deceniu mai multe cărţi de referinţă.