Ungaria calcă pe urmele Argentinei în "coşmarul" pensiilor private

Autor: Radu Racu 25.11.2010

Ungaria le-a oferit cetăţenilor săi un ultimatum: mutaţi-vă pensiile private la stat sau le pierdeţi pe cele din sistemul public, scrie Bloomberg. Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul ungar de finanţe, Gyorgy Matolcsy.

Ungaria se luptă să aducă mai mulţi bani la buget pentru reducerea deficitului, în condiţiile în care ţara nu mai are un acord de finanţare cu instituţiile internaţionale. Valoarea activelor fondurilor de pensii private obligatorii din Ungaria este de 14,6 miliarde de dolari.

"Este un scenariu de coşmar. Practic, naţionalizează sistemul de pensii private", spune David Nemeth, analist ING la Budapesta.Ungaria urmează astfel exemplul Argentinei care a confiscat în anul 2001 circa 3,2 miliarde de euro din fonduri de pensii private înainte de a intra în incpacitate de plată.

Fondurile de pensii private din Ungaria au circa 3 milioane de deponenţi. Banii lor vor fi transferaţi automat la bugetul de stat după 31 ianuarie 2011 dacă nu depun o cerere expresă prin care să refuze acest lucru. Cei care vor refuza însă vor pierde dreptul de a mai primi pensie de la stat de la acea dată în continuare.

Asociaţia fondurilor de pensii private din Ungaria a anunţat că va ataca hotărârea Executivului la Curtea Constituţională.

Ungaria a introdus în anul 1998 sistemul de pensii private obligatorii, prin care fiecare cetăţean trebuia să-şi aleagă un administrator privat pentru o cotă din contribuţia la sistemul de pensii. Sistemul a fost introdus şi de România în anul 2008 - aşa-numitul Pilon II care prevede ca 2,5% din contribuţia salariatului la sistemul de pensii să meargă la un fond privat. Valoarea activelor din fondurile de pensii private obligatorii din România este de circa 950 de milioane de euro.

Ungaria se află sub presiunea normelor UE de a-şi reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% adoptat în cadrul tratatului de la Maastricht. Anul acesta ţinta deficitului bugetar este de 3,8%, urmând ca în 2011 să coboare sub 3%.Presiunea pe buget din segmentul pensiilor vine din faptul că UE consideră cheltuieli bugetare banii direcţionaţi către sistemul privat de pensii.