Coreea de Nord joacă dur: au lovit în Coreea de Sud ca să readucă SUA la masa negocierilor

Autor: Gabriel Razi 25.11.2010

Analiştii cred că recentul atac al Coreii de Nord asupra unei insule din apele teritoriale ale Coreii de Sud şi vizita unui cercetător american la cea mai mare centrală nucleară a statului comunist, fac parte din strategia liderilor de la Phenian de a readuce Statele Unite înapoi la masa negocierilor referitoare la programul nuclear al statului comunist, scrie Bloomberg.

Bruce Klingner, fost responsabil al CIA pentru Coreea, spune că surprinzătoarea strategie a comuniştilor nu va avea sorţi de izbândă şi că ar putea cel mult tensiona relaţiile dintre Statele Unite şi China.

Armata Coreii de Nord a tras la începutul săptămânii câteva zeci de focuri de artilerie către insula Yeonpyeong de pe teritoriul sud-coreean. Pe lângă incendiile pe care le-a provocat, în timpul schimbului de focuri au murit doi soldaţi ai Coreii de Sud, iar alţi 15 militari au fost răniţi. Preşedintele Coreii de Sud, Lee Myung Bak, a condamnat virulent atacul şi a decis să răspundă cu focuri de artilerie şi cu detaşarea în zonă a avioanelor de vânătoare.

Strategia Coreii de Nord are şanse mici de reuşită

"Strategia Coreii de Nord este aceea de a fi suficient de incomodă pentru Statele Unite astfel încât americanii să fie nevoiţi să revină la masa negocierilor pentru a cumpăra disciplina statului comunist", crede Paul Stares, directorul Centrului pentru Acţiuni Preventive ce face parte din Consiliul pentru Relaţii Externe al SUA.

Autorităţile de la Washington au condamnat atacul şi au dat reasigurări că sunt pregătite să apere interesele Coreii de Sud.

Americanii susţin că vor negocia cu partenerii chinezi pentru a găsi cele mai oportune soluţii pentru a redemara negocierile multilaterale alături de Coreea de Sud, Japonia şi Rusia pentru a denucleariza Peninsula Coreeană.

"Sperăm că părţile vor face mai mult pentru a contribui la pacea şi stabilitatea din Peninsula Coreeană", spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Ultimele negocieri în formula cu şase membri (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite) au avut loc în decembrie 2008, când autorităţile de la Phenian şi-au exprimat intenţia de a renunţa la programul nuclear. Însă negocierile au fost suspendate după ce în aprilie 2009 statul comunist a testat o rachetă, despre care se crede că ar fi fost cu rază medie sau lungă de acţiune şi că ar fi putut să transporte un focos nuclear. În mai 2009, statul comunist a reluat testele nucleare, demers ce a iritat liderii de la Washington. Administraţia Barrack Obama a cerut comunităţii internaţionale să impună sancţiuni, iar ONU a răspuns în luna iunie printr-o rezoluţie care limita împrumuturile şi fluxurile de capital către şi din Coreea de Nord.

William Cohen, secretar pe probleme de securitate în administraţia Clinton, spune că atacul recent este un semn de disperare din partea Coreii de Nord. "Au nevoie de orez, au nevoie de mâncare, au nevoie de combustibil şi acesta este modul lor de a spune că se vor comporta necorespunzător dacă nu li se acordă atenţia cuvenită", spune Cohen.

Lupte interne pentru putere în statul comunist

Analiştii cred că atacul ar putea redeclanşa fricţiunile între Nord şi Sud în legătură cu graniţa trasată de ONU la încheierea războiului din anii '50.

De asemenea, unii analişti consideră că ultimele turbulenţe ar putea avea legătură cu potenţiala campanie de credibilizare a viitorului lider de la Phenian, Kim Jong Un.

Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seul, spune că Statele Unite şi Coreea de Sud au opţiuni limitate şi că un răspuns violent nu ar face decât să complice lucrurile. "Ce poate face Coreea de Sud mai mult decât să pălmuiască Coreea de Nord?"

China rămâne singurul aliat al Phenianului

Toshimitsu Shigemura, profesor la Universitatea Waseda din Tokio, spune că partenerii comunişti de la Beijing vor bloca sancţiunile asupra Coreii de Nord în Consiliul de Securitate al ONU.

În luna martie o fregată a marinei Coreii de Sud s-a scufundat, incident în care şi-au pierdut viaţa 46 de marinari. O echipă internaţională a investigat incidentul şi a descoperit că o torpilă nord -coreeană a fost vinovată pentru incident. Cu toate că dovezile erau clare, China a refuzat să accepte concluziile raportului şi să facă presiuni asupra liderilor de la Phenian.

China susţine Coreea de Nord pentru că o disoluţie a statului comunist ar duce la reunificarea celor două state. O astfel de mişcare ar aduce interesele Statelor Unite în coasta Beijingului.