UPDATE: Deficitul bugetar a ajuns la 4,6% din PIB, după zece luni

Autor: Claudia Medrega 25.11.2010

Deficitul bugetar a urcat în octombrie cu doar 0,4 mld. de lei, la 23,7 mld. lei, reprezentând 4,63% din PIB.

La sfârşitul lunii septembrie deficitul bugetar a fost de 4,56% din PIB.

La nivelul veniturilor s-a înregistrat o creştere de 4,3% comparativ cu primele zece luni de anul trecut, la 136,8 mld. lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 2,5%, la 160,5 mld. lei.

Cele mai mari creşteri ale încasărilor s-au înregistrat în primele zece luni la taxa pe valoare adăugată (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%).

Pe de altă parte, decalaje importante faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut se menţin la veniturile din impozitul pe venit (- 3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contribuţii de asigurări sociale (- 5,5%).

Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse proprii şi prefinanţări au continuat sa crească fiind cu 117% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Pe partea de cheltuieli au fost raportate creşteri la dobânzi (+15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%) şi asistenţă socială (+8%).

De asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorării plăţilor din fondul de sănătate pentru serviciile de sănătate. "Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii aferente bugetului centralizat al unităţilor administrativ teritoriale se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea managementului acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale", explică Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile de personal s-au menţinut sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând o scădere de 6,7% la sfârşitul lunii octombrie.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 22,5 mld. lei, reprezentând 4,4% din PIB.