Euro revine sub 4,3 lei pe o piaţă cu tranzacţii mici

Autor: Liviu Chiru 25.11.2010

Leul a reuşit să recupereze ieri terenul pierdut la începutul săptămânii, pe fondul unei pieţe cu volume reduse de tranzacţionare.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2996 lei, cu 0,83 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut de asemenea teren, coborând cu 0,69 bani, la 3,2299 lei.

Pe piaţa valutară interbancară, euro a început şedinţa de tranzacţionare la 4,3040 lei, iar ulterior a coborât sub pragul de 4,3 lei.

"Piaţa a fost foarte liniştită cu volume modeste de tranzacţionare", a comentat un dealer. Investitorii au rămas de altfel în expectativă până la anunţarea rezultatului licitaţiei prin care statul intenţiona să atragă cel puţin un miliard de euro de la băncile locale, prin obligaţiuni la trei ani. Anunţul că emisiunea a fost suplimentată la 1,3 miliarde de euro a venit aproape de ora 16.00 şi nu a influenţat cotaţiile, fiind în linie cu aşteptările.

În plus, pieţele financiare americane au fost ieri închise, astfel că investitorii străini au avut o zi apatică, cu volume reduse.

Leul a rămas deconectat de monedele de pe pieţele vecine, zlotul polonez şi forintul maghiar înregistrând ieri deprecieri uşoare în faţa euro. Pe plan internaţional, sentimentul investitorilor a fost ieri înrăutăţit de decizia agenţiei de rating S&P de a reduce calificativul Irlandei, ceea ce a trimis randamentul obligaţiunilor irlandeze la maxime istorice, de peste 9% pe an la euro.

Pe piaţa monetară interbancară, dobânzile la care băncile îşi împrumută lei între ele au coborât uşor, la 3,25%-4% pentru scadenţele de o săptămână.