UE atenţionează Ungaria cu privire la planurile legate de fondurile de pensii private

Autor: Adrian Voicu 26.11.2010

Uniunea Europeană a trimis o atenţionare Ungariei cu privire la planurile guvernului de a elimina fondurile de pensii private, informează Budapest Busines Journal.

"Suntem îngrijoraţi de ultimul anunţ al autorităţilor ungare cu privire la sistemul de pensii. Acesta pare să reflecte o intenţie de a elimina întregul sistem de pensii obligatorii private", a declarat Amadeu Altafaj Tardio, purtător de cuvânt al comisarului european Olli Rehn.

Bruxelles-ul si-a exprimat de asemenea temerile privind sustenabilitatea unui asemenea plan pe termen lung. "Am fi îngrijoraţi dacă guvernul ar folosi banii obţinuţi de la fondurile de pensii private pentru finanţarea cheltuielilor guvernului, aşa cum sugerează proiectul de buget pe 2010", a spus Tardio.

UE s-a arătat ingrijorată de lipsa libertăţii de alegere în privinţa întoarcerii la sistemul de pensii de stat. "Fondurile de pensii private au un rol important în dezvoltarea pieţelor de capital locale. Dacă operarea lor devine imposibilă, nu vor mai putea îndeplini acest rol", a adăugat purtătorul de cuvânt.