Ungaria se pregăteşte să adopte reformele structurale, dar nu dă detaliile pe care le aşteaptă investitorii

Autor: Catalina Apostoiu 28.11.2010

Ungaria va anunţa un program de noi măsuri structurale în luna februarie a anului viitor ce va aduce reduceri de cheltuieli în valoare de 600-800 miliarde de forinţi (2,2 - 2,9 miliarde de euro). Programul are drept obiectiv aducerea bugetului la o bază sustenabilă, conform declaraţiilor ministrului ungar al economiei Gyorgy Matolcsy.



Ministrul nu a precizat dacă economiile avute în vedere se referă la o bază anuală şi nu a oferit detalii privitoare la reducerile incluse în program. Ungaria a introdus taxe speciale în anumite industrii şi a canalizat contribuţiile angajaţilor în conturile fondurilor private de pensii către buget pentru a acoperi reducerile de impozite pe venituri şi pe profitul companiilor, citat de Bloomberg.

Guvernul ţării vizează reducerea deficitului bugetar sub limita de 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de la un nivel estimat la 3,8% pentru acest an.

"La sfârşitul lunii februarie a anului viitor, guvernul Ungariei va prezenta un document, un plan de creştere şi stabilitate, incluzând aproximativ 100 de reforme structurale în urma cărora vor fi realizate economii pe partea de cheltuieli cuprinse între 600 şi 800 de miliarde de forinţi", a declarat ministrul economiei. Planul va include de asemenea o reformă pe trei ani a contribuţiilor sociale, a adăugat Matolcsy.

Până acum, guvernul nu precizase când va anunţa reformele structurale, nici ce economii speră să realizeze prin intermediul acestora.

Datorie publică imensă

Datoria guvernamentală a Ungariei va avansa la 78,9% din Produsul Intern Brut în acest an de la 78,3% la sfârşitul anului 2009, cel mai ridicat nivel din rândul ţărilor foste comuniste membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Comisiei Europene.

În 2008, ţara a avut nevoie de un pachet de susţinere financiară din partea instituţiilor financiare în frunte cu Fondul Monetar Internaţional pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi a fost de acord să-şi diminueze în schimb deficitul bugetar. Ungaria va trebui să acopere un deficit de venituri bugetare de aproximativ 500 de miliarde de forinţi (2,4 miliarde de dolari) şi va depăşi limita de deficit a Uniunii Europene dacă guvernul nu va reduce cheltuielile, a declarat Gyorgy Kopits, preşedinte al Consiliului Fiscal.

Fondurile de pensii private obligatorii "vor înceta să existe" în Ungaria, sistemul pensiilor de stat şi fondurile facultative urmând să înlocuiască sistemul constituit pe baza a trei piloni.

Guvernul urmează să utilizeze activele pilonului II al pensiilor private obligatorii pentru a diminua deficitul din buget şi în 2012.

Iniţial, cabinetul urma să utilizeze astfel de fonduri numai anul viitor şi să cheltuiască restul activelor pentru a reduce nivelul datoriei publice, potrivit Portfolio.hu.

Fondurile private deţin active combinate în valoare de 3.000 de miliarde de forinţi (11 miliarde de euro), adică 10 procente din Podusul Intern Brut, conform datelor Stabilitas Penztarszovetseg, un grup din cadrul industriei.

Fără pensii private obligatorii

"Cred că este clar pentru toată lumea că sistemul fondurilor de pensii private obligatorii va înceta să existe", a declarat Matolcsy. Ungaria intenţionează să utilizeze active ale fondurilor în valoare de 530 de miliarde de forinţi anul viitor pentru plata pensiilor curente şi 250 de miliarde de forinţi pentru acelaşi scop în 2012, a declarat Matolcsy.

Transferurile din fondurile de pensii ce depăşesc aceste sume vor fi utilizate pentru reducerea datoriilor guvernamentale, a adăugat ministrul ungar al economiei.

El a promis în acelaşi timp "o simplificare drastică" a sistemului fiscal, spunând că acest lucru nu se va aplica numai în cazul regimului impozitelor pe venituri personale, ci şi în cazul TVA, taxei corporatiste "şi tuturor celorlalte tipuri de taxe".

Parlamentul a aprobat o cotă unică de 16% a taxei pe veniturile personale din 2011 şi o rată de 10% (de la 19%) pentru companiile cu o cifră de afaceri de sub 500 de milioane de forinţi. Guvernul intenţionează să extindă taxa de 10% pentru toate companiile începând cu 2013. Mediul actual îngreunează realizarea unei reforme fiscale, însă aceasta este totuşi o prioritate, declară ministrul economiei.

Matolcsy a declarat că o astfel de reformă ar putea fi finanţată pe termen mediu din trei surse: diminuarea economiei gri, venituri fiscale în creştere generate de accelerarea creşterii economice la 4-6% şi reducerile de cheltuieli realizate prin intermediul reformelor structurale.

"Avem nevoie de detalii privitoare la măsurile vizate. Până acum, acestea sunt numai promisiuni din nou", a declarat un trader din Budapesta. Analiştii, banca centrală şi Consiliul Fiscal avertizează că deficitul bugetar ar putea creşte din nou de la o ţintă de 2,94% din PIB în 2011 în anii următori în condiţiile scăderii veniturilor din taxe şi reducerii treptate a noilor "taxe de criză" impuse unor sectoare de business.

Fostul premier Gyurcsany se teme să nu ajungă la puşcărie

Fostul prim-ministru al Ungariei Ferenc Gyurcsany (foto), cel mai nepopular premier de la căderea comunismului cu două decenii în urmă, spune că se aşteaptă să fie închis de succesorul său, Viktor Orban, potrivit Bloomberg. "Există o şansă reală să fiu reţinut", a declarat Gyurcsany. "Nu am nicio îndoială că Orban se ocupă personal de această chestiune". Gyurcsany s-a retras în martie 2009, recunoaşterea de către acesta a faptului că a minţit în legătură cu finanţele publice şi măsurile de austeriate introduse pentru evitarea intrării ţării în incapacitate de plată erodându-i susţinerea. Guvernul lui Orban, cu o majoritate parlamentară fără precedent, s-a angajat să tragă la răspundere liderii fostei administraţii, spunând că aceştia au ruinat economia şi au risipit activele statului.

Gyurcsany va fi cu siguranţă judecat pentru rolul său în cadrul unui proiect legat de un cazinou, a declarat Gyula Budai, oficial al guvernului, pe 10 noiembrie, conform agenţiei de presă MTI. Budai declara anterior că deţine dovezi că Gyurcsany şi succesorul său Gordon Bajnai au indus procuratura în eroare când au fost întrebaţi despre proiectul de miliarde de dolari care ar fi cauzat pierderi statului ungar, arată MTI. Gyurcsany, care este în continuare membru al parlamentului, a declarat că se aşteaptă ca o majoritate parlamentară să voteze pentru ridicarea imunităţii sale în scopul trimiterii în judecată şi că va fi găsit nevinovat în cele din urmă.

"Sunt optimist în ceea ce priveşte finalul întregii poveşti: până la urmă mi se va declara nevinovăţia", a declarat fostul prim-ministru. "Acesta este acum un nou teritoriu pentru jocul politic". Partidul Fidesz condus de Viktor Orban va rămâne la putere cel puţin până la alegerile din 2018 din cauza fragilităţii opoziţiei, a mai declarat Gyurcsany.

"Nu dispunem de o opoziţie eficientă sau credibilă", a declarat fostul premier ungar. "În cazul în care nu vor face vreo greşeală dramatică, se vor menţine la putere după 2014".