Dezvoltarea UniCredit în Est începe din Cehia

Autor: Traian Terzianm 28.11.2010

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, apasă pe pedala de acceleraţie în procesul extinderii în Cehia, unde este surclasată de o serie de rivali printre care se numără şi banca Komercni deţinută de SocGen, scrie Bloomberg.

Banca italiană intenţionează să deschidă cel puţin 40 de sucursale pe lângă cele 60 deja existente şi să-şi extindă reţeaua de franciză la 90 de outleturi, în special în micile oraşe, spune Jiri Kunert directorul executiv al sucursalei din Cehia.

"Cehia este o piaţă fertilă pentru investiţii", afirmă Karim Bertoni, managerul unui fond de investiţii din Geneva. "Standardul de viaţă este destul de ridicat în Cehia, iar sistemul bancar nu este suficient de dezvoltat", afirmă Bertoni.

UniCredit a intrat pe piaţa cehă în 2002 în urma achiziţionării băncii Zivnostenska, o fostă instituţie de comerţ şi finanţe a guvernului din perioada comunistă.

Grupul KBC a achiziţionat CSOB în 1999, care era la vremea respectivă cea de-a patra mare bancă din Cehia şi a fuzionat-o cu banca Investicni a Postovni în 2000, împingând astfel KBC pe poziţia de lider pe piaţa bancară. Acelaşi model a fost aplicat şi de grupul Erste ce a cumpărat în 2000 banca Sporitelna, în timp ce Société Générale a achiziţionat banca Komercni în 2001.

Grupul KBC este lider pe piaţa bancară în Cehia, cu active totale în valoare de 753 de miliarde de coroane (30,5 mld. euro) acumulate până la finele lui 2009. Aceasta este urmată în clasament de Sporitelna Ceska deţinută de grupul Erste cu active de 735 de mld. coroane ( 29,7 mld. euro), locul trei fiind adjudecat de banca Komercni deţinută de Société Générale cu active de 605 miliarde de coroane (24,5 mld. euro), potrivit datelor furnizate de asociaţia bancară cehă. UniCredit ocupă locul patru în top, deţinând active în valoare de 265 de miliarde de coroane (10,73 mld. euro).

UniCredit este cel mai mare creditor din Europa şi deţine active în valoare de 107,6 miliarde de euro, mai mult decât Erste, Raiffeisenbank şi SocGen.

Divizia cehă a dezvoltat şi implementat o platformă comună de internet banking pentru toată regiunea, ceea ce le permite clienţilor să-şi controleze conturile din mai multe state ale Europei de Est. Se lucrează de asemenea şi la un sistem de achitare a facturilor prin intermediul telefoanelor mobile, care ar putea fi extins şi pe pieţele din Europa de Est. Pentru a face aceste lucruri posibile, UniCredit va angaja 300 de persoane până la finele lui 2014.

O altă mişcare pe care UniCredit ar putea să o facă în viitor e reprezentată de retragerea de pe pieţele pe care aceasta deţine o cotă de piaţă nesemnificativă, în ţări precum Croaţia sau ţările baltice. Acest lucru va mări resursele UniCredit, pe care banca le-ar putea utiliza pentru a se extinde pe pieţele emergente din Polonia şi Rusia.

Dată fiind estimarea optimistă de creştere a PIB-ului Cehiei, standardul de viaţă va fi şi el unul mai ridicat decât în prezent, aşteptându-se ca şi cererea pentru produse bancare să urmeze un trend ascendent.