Prima cifră oficială: cel puţin 1.500 de români lucrează la Genpact România

Autor: Laurentiu Cotu 28.11.2010

Furnizorul de servicii de business şi soluţii tehnologice Genpact România a anunţat pentru prima dată că în sediile companiei din Cluj şi Bucureşti lucrează peste 1.500 de oameni. Conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice, Genpact România a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 168 mil. lei (circa 40 mil. euro), având un număr mediu de 1.311 angajaţi.

"Genpact a crescut substanţial în ultimii doi ani, ajungând la un număr de peste 1.500 de angajaţi, care deservesc clienţi la nivel mondial. Am găsit în Cluj foarte mulţi oameni motivaţi şi talentaţi pe partea tehnică, însă având şi cunoştinţe solide de limbi străine", a declarat pentru ZF Transilvania Akhilesh KVD, director de recrutare pentru Genpact Europa.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în următoarele luni echipa din România se va extinde cu câteva zeci de poziţii pe lună, atât la nivel de începător, cât şi în poziţii manageriale. Conform unor declaraţii anterioare, făcute de conducerea companiei la începutul acestui an, Genpact România şi-a anunţat intenţia de a angaja între 500 şi 1.000 de oameni până la finele lui 2010. "Provocări au existat în găsirea personalului din management şi a celor cu certificări contabile. Nu putem spune exact câţi oameni vom mai recruta până la finele anului sau în 2011 pentru că totul depinde de cerinţele clienţilor noştri", a spus Akhilesh KVD.

5 teste până la angajare

Procesul de recrutare în cadrul Genpact constă în cinci runde eliminatorii: testarea cunoştinţelor de limbi străine, testul tehnic pentru evaluarea cerinţelor specifice jobului, discuţia cu un reprezentat al departamentului de resurse umane, interviul cu managerul direct (pentru a se evalua modul de adaptare a candidatului în cadrul echipei, în relaţia cu clientul, cerinţele operaţionale şi valoarea adusă echipei), iar la final candidatului îi va fi prezentat modul de lucru.

"Din totalul persoanelor recrutate, absolvenţii de studii superioare depăşesc procentul de 60%, deşi angajăm şi studenţi. Avem parteneriate cu facultăţile din Cluj şi cu cele din Bucureşti, dar şi cu organizaţiile studenţeşti din cadrul acestor universităţi", a precizat Iulia Nare, manager HR Genpact România.

Potrivit unor informaţii anterioare furnizate de Genpact România, dacă în 2009 media de aplicaţii pentru o poziţie de entry-level în operaţiuni în cadrul companiei era de 150 de candidaţi, în prima parte a acestui an, 300 de candidaţi aplicau pentru o poziţie similară. În 2008, concurenţa pe un job în cadrul companiei Genpact era de trei ori mai mică, de 100 de aplicaţii la fiecare poziţie deschisă.

Cele mai eficiente modalităţi de recrutare folosite în cadrul companiei sunt recomandările angajaţilor, care aduc o treime din noii angajaţi în fiecare an, precum şi aplicaţiile postate pe site-ul companiei. Firmele de recrutare sunt folosite dacă poziţiile nu se ocupă prin celelalte metode, însă înainte de a se apela la o metodă de recrutare, se încearcă promovările interne.

"Una din cele mai bune metode de recrutare îl reprezintă programul intern de recomandare, prin care angajaţii propun prieteni sau membri ai familiei pentru un job în cadrul companiei. Alte metode folosite sunt formularele de aplicare de pe site-ul nostru, târgurile de joburi, campaniile de promovare şi agenţiile de recrutare externe", a mai spus Nare.

Salarii între 285 şi 380 de euro în outsourcing

Conform informaţiilor primite de la firmele de recrutare, un angajat din outsourcing de pe o poziţie de entry-level câştigă, în medie, 1.200 de lei (285 de euro) net pe lună, iar salariul poate creşte până la 1.600 de lei (380 de euro) net pe lună, dacă angajatul mai cunoaşte o limbă străină în afară de engleză.

Genpact este prima companie de management al proceselor de business intrată în România în anul 2005. În acest an, compania a închiriat un al doilea sediu de birouri în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă totală de 1.200 metri pătraţi.

Compania furnizează servicii unui număr de peste 20 de companii multinaţionale din Europa de Vest şi din SUA şi este listată pe bursă, la New York Stock Exchange.