Limitele dărniciei bancherilor: Dobânzi mari la depozite doar pe perioada promoţiei

Autor: Liviu Chiru 28.11.2010

Ofertele tentante de dobânzi cu care bancherii încearcă să convingă clienţii să le aducă economiile lor au în multe cazuri şi limitări, mai puţin vizibile, care merg de la aplicarea ratei mari de dobândă doar pe perioada promoţiei până la restrângerea aplicării doar pentru sumele noi.

În multe cazuri băncile vin pe piaţă cu oferte agresive pentru un anumit produs de economisire, dar păstrează dobânzile pentru depozitele standard la niveluri considerabil mai mici. Când promoţia se încheie, sumele depuse de client trec pe dobânzile standard. Aceasta dacă deponentul nu îşi retrage banii pentru a profita de campania unei bănci concurente.

De altfel, în unele cazuri băncile restrâng aplicarea dobânzilor promoţionale doar pentru "sumele noi", adică banii aduşi de client de acasă sau din bănci concurente. Dacă un deponent ar dori să spargă depozitele pe care le are pentru a beneficia de oferta lansată de banca sa, nu ar putea să beneficieze de dobânda mai bună. Spre exemplu, BCR, cea mai mare bancă locală, a lansat recent o ofertă aniversară, în cadrul căreia plăteşte dobânzi de 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro pentru depozitele pe trei luni. "Această ofertă este valabilă exclusiv pentru depozitele nou deschise în unităţile BCR. (...) După această dată, rata de dobândă aplicabilă va fi egală cu dobânda standard practicată de bancă la acel moment", precizează banca.

Bancpost, un jucător de top zece după active, promovează în această perioadă "depozitul Imediat", pe trei luni, cu dobânzi de 7,5% pe an la lei şi 3,25% pe an la euro. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul băncii, "produsul se adresează persoanelor fizice, rezidente şi nerezidente, clienţilor noi şi clienţilor Bancpost care îşi constituie depozite din fonduri noi". Care este raţionamentul acestei condiţionalităţi?

"Atragerea de clienţi noi şi sume noi", spune Robert Zănescu, directorul de comunicare al Bancpost. Dobânda standard oferită de bancă este de 5% pe an. "Dacă un depozit beneficiază de o dobândă promoţională în cadrul unei campanii şi are maturitatea după terminarea campaniei, atunci depozitul reînnoit va beneficia de dobânda standard la momentul reînnoirii", precizează el.

O politică similară are şi Alpha Bank. Spre exemplu, depozitul promoţional "Alpha 2010", cu maturitatea de 84 de zile, vine cu o dobândă promoţională de 7,75% pe an. "Dobânda este fixă până la scadenţa depozitului, iar dacă alegi să reînnoieşti depozitul vor fi aplicate dobânzile în vigoare", potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul băncii. În prezent, dobânda standard este de 7% pe an.

În schimb, UniCredit Ţiriac promite clienţilor că depozitele promoţionale cu opţiune de reînnoire vor rămâne cu dobânda preferenţială şi nu vor trece pe oferta standard.