Activele Volksbank au scăzut cu 8% în trei luni, la 4,8 miliarde de euro

Autor: Ciprian Valentin Botea 28.11.2010

Austriecii de la Volksbank aveau la sfârşitul lunii septembrie active de 4,8 mld. euro în România, în scădere cu 7,7% faţă de nivelul de 5,2 mld. euro consemnat la jumătatea acestui an, potrivit datelor publicate de grup la Viena.

Activele Volksbank s-au redus cu o jumătate de miliard de euro de la începutul anului, astfel că probabil instituţia de credit a pierdut locul trei în clasamentul băncilor locale având în vedere că pe ansamblul sistemului bancar valoarea activelor a crescut cu 1,1% după primele nouă luni, la 326 mld. lei.

Banca s-a extins puternic pe segmentul împrumuturilor pentru locuinţe în anii de boom ai creditării, urcând de la jumătatea clasamentului până pe locul trei în sistemul bancar în doar cinci ani. Creşterea rapidă alimentată de vânzarea de credite ipotecare a Volksbank a stârnit aproape constant controverse în piaţă, existând aşteptări ca banca să se confrunte cu probleme legate de calitatea portofoliului de finanţări.

La sfârşitul lui martie, banca înregistra o rată a creditelor nperformante de peste 20%. Ultimele date publicate de grup indică un nivel de 675 mil. euro al neperformantelor înregistrate de subsidiara locală a Volksbank, adică aproape jumătate din neperformantele înregistrate în toate celelalte ţări din regiune unde grupul austriac are operaţiuni.

Probleme cu clienţii nemulţumiţi

Un client al Volksbank a reclamat săptămâna trecută că banca nu a pus în aplicare o hotărâre a instanţei privind suspendarea plăţii comisionului de risc până la finalizarea judecăţii pe fond şi că a fost ameninţat cu scadenţa anticipată a creditului, potrivit Mediafax. Banca a replicat că nu a primit oficial decizia judecătorului în acest caz.

Volksbank este una dintre cele mai afectate instituţii de credit de conflictele apărute între clienţii nemulţumiţi şi băncile lor în urma aplicării ordonanţei 50, care încearcă să aducă mai multă transparenţă în contractele de credit.

Peste o mie de clienţi au demarat două procese colective împotriva băncii, după ce mai mulţi debitori au avut câştig de cauză în instanţă în cadrul unor procese individuale. Pe lista lor se află şi comisionul "de risc", care a fost interzis de Ordonanţa 50 şi pe care banca încearcă să îl păstreze, dar sub o altă formă.