Fondul Proprietatea trece la evaluarea pe stil internaţional

Autor: Roxana Pricop 28.11.2010

Fondul Proprietatea se pregăteşte să intre în rând cu fondurile de investiţii străine adoptând standardele internaţionale pentru evaluarea activelor din portofoliu. Măsura va face Fondul mai uşor de înţeles de către investitorii străini, dar îi va creşte sensibilitatea la mişcările Bursei.



Fondul Proprietatea a intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), adoptarea standardelor internaţionale de evaluare a portofoliului fiind un pas necesar pentru creşterea vizibilităţii pe radarul investitorilor străini.

La solicitarea administratorului Franklin Templeton, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus recent suspendarea vechilor norme de evaluare a activelor nete Fondului Proprietatea şi a dat noi instrucţiuni de evaluare până când metodele de evaluare conforme cu standardele internaţionale vor fi aprobate şi incluse în reglementările interne ale Fondului.

Valoarea activelor nete ale Fondului este dată de valoarea însumată a celor 83 de companii din portofoliu, dintre care doar 27 se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti şi deci au o valoare de piaţă transparentă. Potrivit celor mai recente raportări, activele nete ale Fondului erau de 13,49 mld. lei la finele lunii octombrie. Această valoare a fost calculată în baza preţului mediu ponderat calculat în ultimele 90 de zile al acţiunilor celor 27 de companii listate (precum Petrom, Transelectrica, Transgaz). Pentru restul de 57 de participaţii deţinute la companii nelistate, valoarea acestora a fost calculată în baza valorii capitalurilor proprii din ultimul bilanţ contabil depus de companii precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Hidroelectrica.

Această metodă de evaluare este folosită şi de cele cinci SIF-uri, însă nu se aliniază la standardele de evaluare folosite de fondurile străine de investiţii.

Noile norme de evaluarea activelor Fondului Proprietatea sunt mult mai aproape de standardele internaţionale. Astfel, pentru participaţiile listate din portofoliul Fondului, valoarea acestora se va calcula în baza preţului acţiunii din ziua pentru care se efectuează calculul activelor. De exemplu, dacă după normele vechi se lua în calcul preţul mediu ponderat al acţiunii Petrom din ultimele 90 de zile şi reieşea o valoare de 3,79 mld. lei al întregului pachet de 20,1% pe care Fondul îl deţine la Petrom, de acum înainte, evaluarea va lua în calcul preţul acţiunii Petrom din ultima şedinţă de tranzacţionare. Pe stil nou, valoarea pachetului deţinut la Petrom ar fi de 3,66 mld. lei, potrivit calculelor ZF care iau drept referinţă preţul cu care acţiunea Petrom a închis şedinţa de vineri, 26 noiembrie.

"Analizând modul în care a evoluat piaţa în ultimele luni, mă aştept ca pe termen scurt să apară diferenţe negative între evaluarea veche şi cea după standardele internaţionale. Cu toate acestea, pe termen lung, noile metode de evaluare vor face Fondul mult mai uşor de promovat şi de vândut investitorilor instituţionali străini, care până acum trebuia să ajusteze valoarea afişată a Fondului la standardele internaţionale", a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare a investiţiilor Certinvest.

Pe o evoluţie puternic ascendentă a pieţei de acţiuni sau vizibil descendentă, diferenţele dintre cele două metode de evaluare pot fi mari, însă având în vedere că în ultimele luni piaţa de acţiuni a avut o evoluţie aproape plată, diferenţele nu sunt semnificative.

"Raportarea valorii la ultimul preţ din piaţă va face Fondul Proprietatea mai sensibil la evoluţia bursei, însă impactul volatilităţii de pe piaţa de acţiuni asupra portofoliului Fondului va fi atenuată de participaţiile necotate, majoritare în portofoliu şi cu o valoare greu fluctuantă", a conchis Rusu de la Certinvest.