O treime din contestaţiile la achiziţiile publice în anii 2008 şi 2009 au fost admise

Autor: Andreea Neferu 28.11.2010

Circa o treime din contestaţiile privind contractele de achiziţii publice, depuse în perioada 2008-2009 de primele 100 de firme contestatoare la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au fost declarate admise.

Astfel, dintre cele 2.955 de contestaţii depuse de acestea, 2.000 au fost respinse, în timp ce 955 au fost admise. Liderul contestatarilor este firma Redox Lab, care activează în industria de distribuţie de reactivi şi aparatură medicală şi care a avut o cifră de afaceri de circa 6,1 mil. euro în 2009, potrivit Ministerului Finanţelor. Astfel, dintre cele 107 de contestaţii depuse de această firmă în anii 2008-2009, 32 au fost admise.

Publicarea listei contestatorilor este o premieră pentru ANRMAP şi ar putea fi privită şi ca o reacţie la acuzaţiile aduse de-a lungul timpului ANRMAP cu privire la prelungirea nejustificată a adjudecării contractelor publice. "Problema noastră şi a C.N.S.C. este faptul că există firme care blochează procedurile şi care întârzie semnarea contractelor. Asta nu înseamnă că toate au acest scop, mai au dreptate şi operatorii economici", a declarat Ioana Teodorescu, purtător de cuvânt al ANRMAP.

"Din iulie, când s-a introdus reţinerea unei părţi din garanţia de participare în cazul în care contestaţia depusă de operatorul economic este declarată respinsă, numărul contestaţiilor a scăzut în medie cu 25%", potrivit lui Teodorescu.

Astfel, garanţia de participare reprezintă 2% din valoarea estimată a contractului pentru companiile mari şi respectiv 1% pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Noile reglementări includ şi posibilitatea încheierii contractului de achiziţie publică şi după pronunţarea deciziei CNSC.

Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP, a declarat anterior că practica contestaţiilor abuzive va trebui să dispară din peisajul achiziţiilor publice astfel încât România să intre în normalitatea celorlalte ţări ale UE, în care contestaţiile sunt puţine, aproape o excepţie de la regulă, şi nu un fenomen generalizat.