WikiLeaks: SUA, îngrijorate de intenţia Franţei de a vinde Rusiei nave Mistral

Ziarul Financiar 29.11.2010

Statele Unite şi-au exprimat în februarie, în faţa Franţei, "îngrijorarea" faţă de proiectul de vânzare de nave de război Mistral către Rusia, văzând în această decizie un "mesaj inadecvat" trimis Moscovei, potrivit unei telegrame diplomatice americane date publicităţii de WikiLeaks, relatează AFP citată de Mediafax.

Această telegramă diplomatică, una dintre cele 250.000 dezvăluite de site-ul de Internet WikiLeaks, este un rezumat al unei întrevederi între ministrul francez al Apărării, Herve Morin, şi omologul său american, Robert Gates, cu ocazia unei vizite a acestuia din urmă la Paris, la 8 februarie.

În timpul unui tur de orizont al problemelor internaţionale, cei doi oficiali au evocat vânzarea de nave de tip Mistral.

Secretarul Apărării a explicat i-a explicat lui Herve Morin că o astfel de vânzare "ar trimite un mesaj inadecvat Rusiei şi aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est", scrie cel care a redactat telegrama.

La încheierea acestei întrevederi, Robert Gates a afirmat în faţa presei că subiectul a fost discutat şi a făcut obiectul unui "schimb de opinii aprofundat".

Pentru ministrul francez, vânzarea nu schimbă cu nimic capacităţile militare ale ruşilor.