Dezvăluirile făcute de WikiLeaks aduc sub lumina reflectoarelor faţa nevăzută a diplomaţiei americane

Autor: Mediafax 29.11.2010

Documentele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, multe datând din ultimii trei ani, oferă o imagine fără precedent asupra activităţii ambasadelor americane din întreaga lume, puncte de vedere asupra liderilor străini sau evaluări ale ameninţărilor teroriste, comentează New York Times. Cele mai recente dintre documente datează de la sfârşitul lunii februarie a acestui an, dezvăluind opiniile administraţiei preşedintelui Barack Obama în legătură cu crizele şi conflictele din întreaga lume. Documentele ilustrează traficul diplomatic dintre Departamentul de Stat şi circa 270 de ambasade şi consulate din întreaga lume, afirmă New York Times. Deşi se aşteaptă ca dezvăluirile să aibă un impact important, aliaţii arabi ai Statelor Unite în Golf au păstrat liniştea ieri, după dezvăluirile referitoare la poziţia lor în favoarea unui atac împotriva Iranului, dezvăluiri care afectează grav, potrivit analiştilor, încrederea lor în Washington

Regele saudit a cerut SUA să atace Iranul
Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul, pentru a pune capăt programului nuclear al Teheranului, iar Israelul a cerut SUA să dea dovadă de fermitate faţă de Iran, avertizând că strategia de negociere a Washingtonului nu va funcţiona. Regele Abdallah al Arabiei Saudite a cerut frecvent Statelor Unite să atace Iranul pentru a pune capăt programului nuclear al acestuia, conform ambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir. Într-o telegramă datată 18 noiembrie 2009, un diplomat american relatează că "un reprezentant al Mossad afirmă că Teheranul înţelege că dacă reacţionează pozitiv faţă de angajamentul (american) îşi poate continua jocul". "Din punctul de vedere al Mossad, Iranul nu va face nimic altceva decât să folosească negocierile pentru a câştiga timp. În aşa fel încât în 2010 - 2011, Iranul va avea capacitatea tehnologică de a fabrica o armă nucleară", adaugă documentul.

SUA sunt convinse că în spatele atacului informatic asupra Google se află China
Statele Unite sunt convinse că autorităţile chineze sunt la originea piratării informatice a Google şi a statelor occidentale. Un document provenind de la ambasada Statelor Unite la Beijing citează o "sursă chineză" potrivit căreia regimul comunist a jucat un rol în piratarea gigantului american de internet. "Piratarea Google se înscrie în cadrul unei campanii informatice organizate de funcţionari, experţi privaţi în probleme de securitate şi hackeri recrutaţi de Guvernul chinez", potrivit telegramei citate de New York Times. Serviciile chineze ar fi pătruns şi în reţelele informatice ale Statelor Unite şi aliaţilor lor, precum şi în cele ale lui Dalai Lama. În martie, Google a anunţat că nu se va supune ordinului Guvernului chinez de a cenzura motorul său căutare, explicând că a fost victima unor atacuri informatice coordonate. Conturile de "gmail" ale disidenţilor chinezi au fost sparte în cadrul acestor atacuri, a dezvăluit Google.

Hillary Clinton a vrut detalii despre oficiali ONU
O directivă secretă semnată cu numele lui Hillary Clinton în iulie 2009 le cerea diplomaţilor detalii referitoare la sistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ONU, inclusiv parole şi chei de criptare utilizate în reţele private şi comerciale pentru comunicări oficiale. Documentul cere informaţii biometrice detaliate despre "principalii oficiali ONU", precum şi informaţii referitoare la "stilul de management al (secretarului general) Ban Ki-moon", la modul de luare a deciziilor şi influenţa acestuia asupra secretariatului general al ONU.

Iranul a cumpărat rachete nord-coreene care ar putea atinge capitale din Europa de Vest
Iranul a obţinut 19 rachete nord-coreene de concepţie rusească şi tehnologie avansată, care sunt mult mai puternice decât orice a admis public Washingtonul că ar avea Teheranul şi care ar putea atinge capitale din Europa Occidentală. Informaţia se bazează pe o telegramă datând din 24 februarie 2010 şi detaliază o întâlnire între oficiali ruşi de rang înalt şi o delegaţie americană condusă de Vann H. Van Diepen, din cadrul diviziei de neproliferare din Departamentul de Stat. Aceste rachete ar permite pentru prima dată Iranului să atace capitale din Europa Occidentală sau Moscova, iar oficialii americani au avertizat că propulsia lor avansată ar putea ajuta Iranul să obţină mai rapid rachete balistice intercontinentale. Telegrama sugerează, de asemenea, o cooperare militară profundă - probabil şi nucleară - între Coreea de Nord şi Iran decât se ştia până atunci. La cererea administraţiei Obama, The New York Times a fost de acord să nu publice textul acesteia.

Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA
Israelul ar putea conduce o operaţiune împotriva Iranului fără ajutorul SUA, dar succesul acesteia nu este asigurat, i-a spus secretarul american al apărării Robert Gates omologului său francez Herve Morin în luna februarie. Întrebat de Morin în legătură cu capacitatea Israelului de a ataca Iranul fără ajutorul militar american, Gates a răspuns că nu ştie "dacă ar reuşi, dar că Israelul poate conduce o astfel de operaţiune". Conform acestui document, Gates a minimizat totuşi efectul unei operaţiuni militare împotriva Iranului. Referindu-se la programul nuclear iranian, secretarul american al apărării i-a spus ministrului francez că "este de părere că un atac convenţional efectuat de orice ţară nu ar face decât să întârzie planurile Iranului cu unul până la trei ani, dar că el ar solidariza pentru totdeauna populaţia iraniană împotriva atacatorului".

SUA au cerut detalii despre "relaţiile personale" dintre lideri bulgari şi oficiali ruşi
Departamentul de Stat american a cerut "detalii despre relaţiile personale dintre liderii bulgari şi oficiali sau oameni de afaceri ruşi", într-o directivă trimisă în 2009 ambasadei SUA la Sofia. În acest document semnat de secretarul de stat american Hillary Clinton şi trimis ambasadei de la Sofia cu câteva luni înainte de o întâlnire între aceasta şi omologul său bulgar, diplomaţilor americani li se cere să obţină informaţii precum numere de cont bancar, numere de telefoane, faxuri, adrese de e-mail şi alte "informaţii biografice relevante". Prioritatea directivei americane vizând Bulgaria o constituie informaţiile despre statul de drept, nivelul corupţiei şi al crimei organizate la cel mai înalt nivel în stat. Documentul conţine un capitol separat despre relaţiile Bulgariei cu Rusia. Astfel, Statele Unite le-au cerut diplomaţilor americani să obţină date despre "oficialii de rang înalt, oficialii din serviciile de informaţii şi vulnerabilităţile la nivel de minister faţă de influenţa Rusiei", precum şi date despre "eforturile de a coopera sau de a se opune Rusiei în sprijinul sau contra politicilor Statelor Unite".

Iranul este un "stat fascist"
Consilierul diplomatic al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy aprecia la 16 septembrie 2009 că Iranul este un "stat fascist", într-o discuţie cu un înalt oficial american. "Regimul iranian actual este de facto un stat fascist şi a venit timpul să decidem următoarele etape", a declarat Jean-David Levitte, într-o discuţie cu un subsecretar de stat american, Philip Gordon, în timpul căreia a fost menţionată o intensificare a sancţiunilor împotriva Teheranului, suspectat de occidentali că vrea să obţină arma nucleară. În timpul discuţiei, consilierul preşedintelui francez a afirmat că răspunsul iranian la abordarea deschisă a preşedintelui american Barack Obama, anunţată în martie 2009 printr-un mesaj către liderii şi poporul acestei ţări, este "o farsă". "Regimul iranian trebuie să înţeleagă că va fi şi mai ameninţat de dificultăţile economice şi perturbările sociale care vor urma decât de o negociere cu occidentalii", a declarat Jean-David Levitte, potrivit acestui raport american.

Peste 1.000 de documente conţin referiri la România
Un număr total de 1.022 de documente publicate de WikiLeaks.org conţin referiri la România, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului de informaţii. Din documentele provenite de la ambasada Statelor Unite la Bucureşti, 38 sunt clasate drept secrete ("secret"), în timp ce 368 sunt publice ("unclassified"), iar 424 sunt confidenţiale ("confidential"). Cotidianul "Gândul" scrie că a intrat în posesia datelor la care au fost trimise şi a specificaţiilor privind conţinutul a 775 dintre corespondenţe. Ultimul dintre mesaje este din 26 februarie 2010. Mesajele din 26 februarie vizează informaţii privind energia, condiţiile economice, relaţiile de politică externă, dar şi afacerile interne guvernamentale. Ambasada SUA din Bucureşti trimite însă Departamentului de Stat american şi informaţii despre Controlul Armamentului şi Dezarmare (PARM). În 22 februarie 2010, economia românească şi discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional sunt ţinute sub supraveghere de către diplomaţii americani într-o altă comunicare din 1 februarie. În 1 februarie 2010, ambasada de la Bucureşti trimite mesaje legate de afaceri din sectorul muncii şi drepturile omului. "Interesant este de observat cum se intensifică telegramele secrete trimise de la Bucureşti şi publicate de WikiLeaks în luna decembrie 2009, adică în luna alegerilor prezidenţiale din România. Nu mai puţin de 23 de comunicări ale diplomaţilor americani către Washington", comentează "Gândul".