OTP pariază pe revenirea economiei şi dă drumul la consum

Autor: Liviu Chiru 29.11.2010

Maghiarii de la OTP Bank, un jucător de talie medie care se confruntă cu pierderi pe fondul deteriorării calităţii portofoliului de finanţări, a reluat vânzarea de credite de consum în lei pe scară largă, după o pauză de circa doi ani, într-un pariu că economia îşi va reveni în 2011.

"Credem că economia îşi va reveni în 2011 şi am reînceput să dăm credite de consum fără garanţii. Cu aceste credite trebuie să te opreşti în vârful ciclului economic şi să reiei vânzările în partea cea mai de jos", a spus Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România, într-o întâlnire informală cu presa.
El precizează că acum condiţiile de acordare a creditului - setările sistemului de evaluare a bonităţii financiare a clientului precum şi punctajul minim care trebuie să îl obţină - vor fi aceleaşi ca în primăvara lui 2008. Dobânda anuală efectivă este în jurul nivelului de 15% pe an, în linie cu celelalte oferte de pe piaţă.
"La creditele de consum problemele apar în primul sau al doilea an. Noi credem că în următorii doi ani oamenii vor avea salarii mai mari, astfel că vor putea să plătească mai uşor", explică Diosi.

Banca a suspendat în primăvara lui 2008 vânzarea de credite de consum, după ce observase o creştere puternică a restanţelor la acest tip de împrumuturi, fiind printre primii jucători care au luat această decizie. Creditele de consum fără garanţii, acordate după criterii prea relaxate, au dat cele mai mari bătăi de cap bancherilor în 2009, înregistrând rate de neperformanţă mult mai mari decât împrumuturile garantate. Acum, şeful OTP spune că nu mai vede diferenţe colosale între calitatea portofoliilor de credite de consum sau garantate, iar dobânzile mai mari permit acoperirea cheltuielilor cu provizioanele.

OTP se confruntă cu pierderi anul acesta din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele, după ce în vară a fost lovită de căderea unor dezvoltatori imobiliari faţă de care avea expuneri importante. În trimestrul al treilea s-a resimţit impactul măsurilor dure de austeritate luate de guvern, creditele neperformante înregistrând un nou salt pe segmentul de retail, spune Diosi. După primele nouă luni ale anului, banca înregistra o pierdere netă de 15,2 mil. euro, faţă de un câştig mic în perioada similară din 2009. Şeful OTP admite că rezultatul diferă considerabil de planurile iniţiale, care prevedeau obţinerea de profit. Motivul? Maghiarii, la fel ca mulţi alţi jucători şi chiar Guvernul, mizaseră pe o revenire a economiei în 2010, ceea ce ar fi însemnat că şi creditele neperformante ar fi trebuit să atingă vârful în vară.

Dobânzile ar trebui să coboare la anul
Diosi spune că dobânzile ar trebui să mai coboare la anul atât la credite, cât şi la depozite, pentru că mai mulţi jucători vor fi interesaţi să reia creditarea, iar competiţia pentru clienţii buni va fi acerbă.
"Ce se întâmplă acum cu dobânzile (creşteri la depozite şi la credite - n. red.) nu este relevant. Este o cerere mai mare de depozite din partea băncilor la sfârşitul anului şi astfel dobânzile cresc. Dar în 2011dobânzile la creditele în lei ar trebui să coboare cu două puncte procentuale, iar la cele în euro cu jumătate de punct procentual. În paralel vor coborî şi dobânzile la depozite", anticipează Diosi. El consideră că, la nivelul pieţei, creditul neguvernamental va urca cu 6% în 2011, în condiţiile în care în prezent dinamica anualizată rămâne în teritoriul negativ. "Avem capitalizare mare în sistem şi lichidităţi suficiente, băncile româneşti stau pe picioarele lor şi nu văd de ce ne-ar afecta problemele altor ţări."