Fondul Eastern Eagle a vândut 6% din Romcarbon

Autor: Andrei Chirileasa 29.11.2010

Fondul de investiţii Eastern Eagle Fund, înregistrat în Insulele Cayman, a vândut vineri un pachet de 6% din acţiunile producătorului de mase plastice Romcarbon Buzău (ROCE), pentru 3,32 mil. lei (772.000 de euro).

Eastern Eagle rămâne cel mai mare acţionar minoritar al Romcarbon, cu circa 14%. Fondul a intrat în acţionariatul Romcarbon la finele lui 2005, când a cumpărat pachetul de 22,4% din acţiuni deţinut de SIF Transilvania pentru 3,42 mil. lei. Ulterior, fondul a participat la două majorări de capital şi a mai cumpărat acţiuni de pe Bursă, investiţia totală în companiei ridicându-se la peste 10 mil. lei, potrivit calculelor ZF.

Tranzacţiile s-au realizat la preţul de 0,21 lei/acţiune, un minim al ultimului an pentru titlurile Romcarbon, evaluând compania la 55,4 mil. lei (12,9 mil. euro). În primele nouă luni ale anului, Romcarbon a avut afaceri de 88 mil. lei, în creştere cu 53%, dar a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 0,4 mil. lei.
Eastern Eagle avea la finele anului trecut investiţii în valoare de circa 5,5 mil. euro în Romcarbon şi în alte companii ale grupului, precum Greenwee şi Greenfiber, reprezentând circa 17% din activele fondului, care se ridicau la 32,2 mil. euro.

Fondul, care avea la începutul anului 87% din active investite în România (circa 28 mil. euro), mai deţine participaţii la cele cinci SIF-uri, dar a cumpărat încă din 2009 acţiuni şi la Fondul Proprietatea, potrivit raportului anual al fondului de investiţii elveţian Absolute Invest, unul dintre cei mai mari acţionari ai Eastern Eagle. Din datele publicate de Absolute Invest rezultă că Eastenr Eagle deţinea la începutul anului peste 55 de milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, adică circa 0,4% din capitalul fondului.
Eastern Eagle mai deţine participaţii la Mecanica Ceahlău (21%), Braiconf Brăila (7,8%), Flaros Bucureşti (8,8%) şi Oil Terminal Constanţa.