Cea mai mare problemă a României e ineficienţa companiilor de stat

Autor: Roxana Pricop 29.11.2010

Dimensiunea sectorului public şi ineficienţa companiilor controlate de stat sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă România în opinia oficialilor Franklin Templeton, care s-au opus public înfiinţării celor două mari companii energetice şi donaţiilor către bugetul de stat.



Compania britanică Franklin Tem­ple­ton a preluat în urmă cu două luni administrarea Fondului Pro­prietatea unde statul român con­trolează peste 40% din capital. Fondul deţine par­ti­cipaţii la cele mai important companii energetice din economie (Petrom, Transgaz, Romagz şi Nu­cle­ar­electrica) şi împarte acţionariatul cu statul român.

Templeton încasează de la Fondul Pro­prie­ta­tea, care este controlat încă de statul român, circa 15 mil. euro anual pentru administrarea acti­velor.

"Aşa cum sunt structurate cele două com­panii energetice de stat Electra şi Hidro­energetica, consider că înfiinţarea lor este o greşeală şi ar putea aduce prejudicii acţionarilor în următorii doi ani dacă vor lua fiinţă. Ne opunem înfiinţării acestor două companii de stat şi am trimis statului ro­mân propunerile noastre pe acest subiect", a declarat Greg Konieczny, administrator de portofoliu la Franklin Templeton.

Un demers public a fost făcut de adminis­tra­torul Fondului Proprietatea în direcţia împiedicării donaţiei în vaoare de 400 mil. lei din profiturile Romgaz, companie unde Fondul deţine 15% din capital, către buget. Azi, 30 noiembrie, are loc o nouă AGA la Romgaz, acţionarii (statul român alături de fond) vor supune la vot acordarea donaţiei.
"Cea mai mare problemă a României în momentul de faţă este dimensiunea sectorului public. De asemenea, companiile controlate de stat sunt ineficiente. Acestea ar trebui să fie mai profitabile", a continuat oficialul Templeton.

Cum Fondul Proprietatea are în portofoliu peste 80 de companii unde statul român este acţionarul majoritar, misiunea administratorului va fi să convingă statul român de propria strategie de investiţii. Principalele coordonate ale strategiei Franklin Templeton la Fondul Proprietatea sunt legate de listarea companiilor necotate din portofoliu, precum Nuclear­electrica, Hidroelectrica sau Romgaz.

"Poate că actuala criză va grăbi listarea companiilor aflate în portofoliul fondului şi la care statul român deţine controlul. Privatizarea prin Bursă este cea mai transparentă metodă de a vinde pachetul de acţiuni controlat de stat", a mai afirmat Konieczny.

Ieri, acţionarii au aprobat noul act constitutiv al fondului care include o serie de modificări privind responsabilităţile Comitetului Reprez­en­tanţilor, al doilea organ de conducere al fon­dului.
Aceste modificări au fost solicitate de CNVM la începutul lunii septembrie.

Potrivit noului act constitutiv, Comitetului Reprezentanţilor poate recomanda încetarea con­tractului de administrare către Adunarea Ge­nerală a Acţionarilor.
În forma veche a actului constitutiv, reco­man­darea de încetare a contractului de admini­s­trare putea fi făcută doar de către Adunarea Ge­nerală Extraordinară a Acţionarilor.
Acţionarii au aprobat bugetul de venituri şi cheltuilei pentru anul 2011 şi au respins pro­pu­nerea de a acorda remuneraţii suplimentare celor cinci membri ai comitetului.
FP anticipează că anul viitor va înregistra venituri de 299,3 mil. lei, cu 8% mai mari decât cele bugetate pentru 2010, şi un profit net de 207 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de cel bugetat pentru acest an.