Ungaria încearcă să facă faţă nemulţumirii investitorilor străini deranjaţi de suprataxare

Autor: Gabriel Razi 30.11.2010

Indicele de referinţă al pieţei de capital de la Budapesta a pierdut 20% din valoare faţă de maximul atins în aprilie, iar cotaţia obligaţiunilor de stat ungureşti a scăzut după ce banca centrală a surprins investitorii prin creşterea dobânzii de referinţă cu 0,25%, la 5,5%, scrie Bloomberg.

Ieri indicele BUX avansase cu 1,8% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, după ce cu o zi în urmă pierduse 2,6%. Acţiunile ungare au pierdut 10% din valoare în numai şapte şedinţe.

Executivul condus de Vicktor Orban a decis să suprataxeze băncile, companiile de retail, de energie şi telecom şi să suspende transferurile către fondurile de pensii private pentru a acoperi găurile din buget. Ulterior, guvernul a anunţat că aceia care nu îşi transferă pensiile în sistemul public nu vor mai beneficia de pensia acordată de stat.

"În contextul actual, investitorii nu au nevoie de multe motive pentru a renunţa la activele riscante", spune Timothy Ash, specialist în pieţe emergente la Royal Bank of Scotland.

Banca centrală din Ungaria a intervenit în mod surprinzător şi a crescut dobânda de referinţă pentru a tempera creşterea inflaţiei şi pentru a susţine forintul, care a atins cel mai scăzut nivel faţă de euro din ultimele două luni.

Măsura ar putea face parte din seria de răfuieli dintre banca centrală şi guvern, după ce executivul a susţinut că este adeptul unui set de politici monetare relaxate, susţin analiştii.

"Ungaria arată din ce în ce mai îngrijorător, iar banca centrală şi guvernul se ceartă exact atunci când condiţiile din piaţă sunt foarte dificile. Cele două instituţii ar trebui să meargă în aceeaşi direcţie în aceste perioade delicate", crede Timothy Ash.

Forintul a fost cel mai puţin performantă valută la nivel mondial în luna noiembrie, cu o depreciere de 4,3%, fiind cotat în prezent la 280,58 forinţi/euro.

Analiştii cred că "naţionalizarea mascată" a fondurilor private de pensii va condamna piaţa de capital maghiară la o moarte înceată şi dureroasă.