Valoarea cheltuielilor cu cardurile Visa în UE a urcat cu 20% în T3

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax 30.11.2010

Valoarea cumpărăturilor realizate cu cardurile Visa în Uniunea Europeană a crescut în trimestrul al treilea cu 19,6% faţă de perioada similară din 2009, la 242 miliarde euro, ceea ce indică o preferinţă tot mai clară a consumatorilor europeni de folosire a cardurilor, în special a celor de debit.

"Valoarea medie a tranzacţiilor realizate pe teritoriul UE a înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 50,8 euro, de la 51 euro în urmă cu un an. În trimestrul al treilea din 2007, valoarea medie a tranzacţiei era de 54,8 euro, ceea ce indică o tendinţă generală de scădere a sumei medii a unei tranzacţii pe card, în concordanţă cu o preferinţă tot mai clară a consumatorilor şi a comercianţilor spre tranzacţii cu cardul cu valori mai scăzute", se arată într-un raport al Visa, realizat în colaborare cu Markit, o companie specializată în analize de business şi indicatori economici.

Phil Symes, directorul financiar al Visa Europe, a precizat că în Europa peste 1 euro din fiecare 9 euro se cheltuieşte în prezent de pe un card Visa. Cheltuielile făcute de consumatorii din Europa au crescut în trimestrul al treilea cu 1,2% faţă de perioada similară a anului 2009, după ce au avansat cu 2,6% în primele trei luni ale anului şi cu 1,9% în perioada aprilie - iunie.

"În general, nivelul cheltuielilor gospodăriilor a înregistrat o scădere pe teritoriul UE. Deloc surprinzător, unele dintre economiile zonei euro care întâmpină cele mai mari dificultăţi, printre care Grecia şi Irlanda, au înregistrat scăderi foarte semnificative ale cheltuielilor, reflectând astfel dificultăţile economice grave cu care se confruntă aceste ţări în prezent. Cu toate acestea, cifrele pentru Europa de Est, inclusiv Republica Cehă, Ungaria şi Polonia, au fost mai bune, la fel ca datele pentru Franţa şi Marea Britanie, unde nivelul de creştere al cheltuielilor a fost solid", potrivit raportului Visa.

Symes a explicat că în prima jumătate a acestui an s-a constatat o creştere clară a ratei cheltuielilor de consum, pe măsură ce economiile europene şi-au revenit din recesiune.

"Nu a fost deloc surprinzător faptul că această revenire iniţială a cheltuielilor de consum a încetinit acum din cauza impactului măsurilor de austeritate şi a şomajului asupra gradului de încredere al consumatorilor", a încheiat oficialul Visa Europe. Raportul se bazează pe analiza tranzacţiilor efectuate cu cele 227 de milioane de carduri Visa de debit, credit şi prepaid, aflate în prezent în circulaţie.