Numărul trei mondial în ventilatoare: Salariile mici din estul Europei, motiv insuficient pentru o fabrică

Autor: Adrian Seceleanu 30.11.2010

Fără un sistem de furnizori bine pus la punct pentru materii prime, costurile salariale din România pot fi şi mai mici decât în China, dar nu ar fi suficiente pentru deschiderea unei fabrici, spun reprezentanţii companiei taiwaneze ADDA Corporation.



România şi celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est nu sunt zone atractive pentru deschiderea unei fabrici care să producă în volume mari sisteme de răcire pentru calculatoare din cauza rezultatelor slabe din sistemul de distribuţie pentru materiile prime, spun reprezentanţii companiei taiwaneze ADDA Corporation, numărul trei mondial în producţia de ventilatoare pentru industria IT.

"Când te gândeşti la o fabrică, nu te uiţi doar la costurile cu forţa de muncă. Acum câţiva ani am luat decizia de a nu face o fabrică în Europa Centrală şi de Est din cauza problemelor de furnizare pentru materia primă. E foarte greu să găseşti un furnizor bun în Europa, dar dacă l-am găsi, atunci am face o fabrică în regiune. Salariile pot fi atractive, dar este nevoie şi de materii prime", a declarat Morris Yang, director de vânzări internaţionale al ADDA Corporation, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti din Europa de Est organizate de Consiliul pentru dezvoltarea comerţului exterior din Taiwan (TAITRA).

"Aproximativ 35% dintr-un ventilator este realizat din plastic, circa 40% din cabluri şi metal, iar 20% din semiconductori. Avem nevoie de furnizori buni pentru aceste componente pentru a lua o decizie de a deschide o fabrică."

Totuşi, o altă posibilitate de a deschide o unitate de producţie ar fi ca un mare producător de PC-uri să-şi deschisă o unitate de asamblare în regiune, spune Tim Ho, directorul general al companiei.

"Am merge în Europa Centrală şi de Est cu o fabrică doar dacă un mare producător de calculatoare sau alte echipamente IT ar merge în regiune şi ne-ar spune: veniţi, avem nevoie de componente", a spus Ho. "Dar, oricum, am face asamblarea ventilatoarelor în Europa Centrală şi de Est, nu producţie. Ar putea exista o şansă în viitor să venim în regiune", a adăugat el.

Cea mai mare facilitate de producţie din România din industria de înaltă tehhnologie este unitatea deschisă în judeţul Cluj de compania finlandeză Nokia. Finlandezii asamblează în România telefoane mobile.

În acest moment ADDA Corporation înregistrează costuri totale lunare minime de aproximativ 400 de dolari pe lună pentru un angajat într-o fabrică din China şi de 600 de dolari în Taiwan.

Un salariat de la o fabrică din China câştigă minimum 200 de dolari pe lună, iar în Taiwan aproximativ 500, potrivit datelor prezentate de oficialii ADDA.

În România, un angajator înregistrează costuri totale de aproximativ 320 de dolari pe lună pentru a plăti un salariu de 185 de dolari (600 de lei). Faţă de acum cinci ani, costurile din China au crescut puternic, spun oficialii ADDA.

"Acum cinci ani salariul pentru zona Shenzen din China era în jur de 100 de dolari americani pe lună, iar acum a ajuns la 200. Cu tot cu taxe, costul lunar pe angajat a ajuns la aproape 400 de dolari. Înainte, cu banii plătiţi pentru a face o singură angajare în Taiwan aveam 4-5 oameni la o fabrică din China. Acum, diferenţa s-a redus puternic iar în 2012 costurile din China ar putea ajunge egale cu cele din Taiwan. Este posibil ca şi costurile de transport să devină egale în aproximativ doi ani. China nu mai este o zonă atât de ieftină pentru producţie, dar marketingul este mult mai eficient", a spus Yang.

Compania taiwaneză, care produce anual aproape 100 de milioane de ventilatoare, lucrează pentru companii ce Hewlett-Packard, Dell sau Microsoft. "Suntem unul din cei doi furnizori de ventilatoare pentru sistemele de jocuri Xbox şi Kinekt, de exemplu", a spus Yang. Ventilatoarele companiei sunt însă, din 1999, încorporate şi în maşini precum cele realizate de Volvo sau Mercedes Benz. Compania, fondată în anul 1978 şi listată la bursa din Taiwan în 2004, estimează pentru acest an afaceri de 118 de milioane de dolari.

Pe măsură ce marjele de profit din producţia de ventilatoare pentru industria IT au devenit tot mai mici, compania a început anul trecut să intre pe noi segmente de activitate, pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele financiare.

"Am început să lucrăm la ventilatoare pentru frigidere, maşini de spălat. Norocul nostru este că aproape orice se bagă în priză are nevoie şi de un ventilator, de un sistem de răcire. Marjele de profit sunt mai bune în afara industriei IT", a spus directorul de vânzări internaţionale al ADDA.

Compania are în plan deschiderea unei noi fabrici în China, pe lângă cele două existente, pentru a-şi extinde producţia. Compania are şi o unitate de producţie în Taiwan, unde sunt realizate în special produsele noi.

"Este o chestiune de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală. Nu vrem ca produsele noastre să fie copiate imediat de alte companii din China, de aceea transferăm producţia acolo la aproximativ un an de la lansarea unui nou produs pe piaţă."

Momentan, ADDA Corporation are planuri de a deschide la Milano, în Italia, o reprezentanţă de vânzări. "În Milano are şi Acer o reprezentanţă şi acolo se află şi distribuitorul nostru numărul unu din Europa", a spus Morris Yang.

"Căutăm, pe de altă parte, distribuitori pentru Europa de Est pentru că abia acum începem să demarăm eforturile de promovare în regiune."