300 mil. € din fondurile pentru HR destinate statului merg la privat

Autor: Adelina Mihai 30.11.2010

Autoritatea de management care gestionează fondurile europene de 4,2 miliarde de euro pentru resurse umane a reuşit să transfere 300 de milioane de euro, care erau disponibili pentru proiecte ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) către linii de finanţare destinate dezvoltării antreprenoriatului, combaterii şomajului sau firmelor care vor să creeze noi locuri de muncă.

"Aveam această propunere de mai demult, iar în urma votului dat de comitetul de monitorizare am obţinut realocarea. Iniţial era vorba de o sumă mai mare, de 500 de milioane de euro, dar am rămas la cele 300 de milioane de euro pentru că am considerat că aşa este cel mai bine. Propunerea va fi trimisă la Comisia Europeană şi nu credem că vor fi probleme în aprobarea acestei realocări. Ne aşteptăm să primim rezultatele analizei CE în luna martie a anului viitor", a spus Cristina Zevedei, şefa AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fondurile pentru resurse umane. Comitetul de monitorizare al AMPOSDRU este o instituţie care are rolul de a lua decizii asupra programului de finanţare, fiind format din reprezentanţi ai Guvernului, ai patronatelor şi ai sindicatelor, dar şi ai beneficiarilor. În luna iunie, acest comitet nu a vrut să supună la vot propunerea de realocare a banilor făcută de autoritatea de management.

Până în prezent, în conturile beneficiarilor care au câştigat proiecte din fondurile europene pentru HR au ajuns la aproximativ 436 de milioane de euro din prefinanţări şi rambursări, în condiţiile în care numai în primele zece luni ale anului s-au semnat peste 1.600 de contracte cu o valoare totală de peste 2,4 mld. euro.

"Problemele pe care le au beneficiarii sunt în principiu aceleaşi şi sunt legate în special de lipsa de lichidităţi. Am reuşit să asigurăm startul proiectului prin măsura de acordare a prefinanţării într-o singură tranşă, însă ulterior se creează blocaje. Pasul următor este acela de a obţine un sprijin din partea băncilor. Vom organiza în lunile următoare o serie de întâlniri cu reprezentanţii băncilor prin care să găsim sprijin potenţialilor şi actualilor beneficiari pentru implementarea cu succes a proiectelor", a mai spus Zevedei.

Ea a mai precizat că numărul beneficiarilor care au credite bancare pentru implementarea proiectelor este redus, existând doar câteva cazuri izolate care folosesc aceste surse de finanţare. "Nu e normal să iei un credit de la bancă unde ai dobânzi şi alte costuri suplimentare ca să derulezi proiecte europene. De aceea sper că statul se va implica prin intermediul băncilor care sunt finanţate de la bugetul de stat să ofere un sprijin real beneficiarilor, la fel cum se întâmplă şi în alte ţări", a adăugat Zevedei.