Copos, despre marea greşeală a vieţii lui: Dacă nu vindeam acţiunile la MobiFon, acum eram în Maldive şi nu făceam pâine, motoare şi hotelărie

Autor: Mirabela Tiron 30.11.2010

Omul de afaceri George Copos, 57 de ani, care controlează un grup cu afaceri de 75 mil. euro, susţine că nu a avut o strategie de dezvoltare "anume", însă când a intrat în afacerea cu cofetării sau cea de distribuţie produse Samsung simţea că este nevoie de produse pentru care se "făceau cozi" în faţa magazinelor lui.



Copos deţine şapte hoteluri în ţară, mai multe magazine cu produse de panificaţie, o fabrică de motoare, grupate în jurul Ana Holding cu afaceri în stagnare la 75 de milioane de euro în primele zece luni din acest an.

"În 1990 (după ce s-a desfiinţat postul pe care îl ocupa pe turism în cadrul Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din România - n. red.), am avut două alternative: să rămân funcţionar la stat sau să îmi iau soarta în propriile mâini, ceea ce am şi făcut", a declarat George Copos, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la deschiderea primei cofetării în Bucureşti.

Cofetăria a fost deschisă în urma unei investiţii de 25.000 de dolari, bani luaţi de la BCR, pentru care Copos a garantat cu casa, maşina şi receptorul de satelit, economiile lui fiind la vremea respectivă sub o mie de dolari.

Înainte de a se lansa în afaceri, Copos lucrase ca şef al departamentului asistenţă socială (cămine şi cantine pentru studenţi) şi la Uniunea Asociaţiilor Studenţeşti din România (UASR), fiind reprezentant al României la Federaţia Internaţională a Sportului Universitar (FISU), ceea ce

i-a permis să călătorească foarte mult în aproape toată lumea.

A urmat ulterior un an în care trebuia să se trezească aproape în fiecare zi la ora trei dimineaţa pentru a asigura desfăşurarea activităţii cofetăriei, după cum susţine el. "Nu a fost deloc uşor, am făcut mari sacrificii pentru a dezvolta afacerea. Aveam un Aro pe care mă chinuiam să îl pornesc ca să merg să aduc frişcă pentru prăjituri".

La doi ani de la deschiderea primei cofetării, Copos intră într-o afacere de distribuţie de echipamente electrocasnice, prin înfiinţarea companiei Ana Electronic (care importa şi distribuia produse de uz casnic, electronice şi electrocasnice, fiind unic distribuitor al Samsung).

"Nu am avut o strategie anume când am intrat în afacere, însă pe piaţă era nevoie de produse electronice şi electrocasnice, pentru care se făceau cozi ca la cofetărie", spune Copos, adăugând că datorită volumului de vânzări devenise unul dintre cei mai buni distribuitori din lume şi era chemat să stea la masă cu preşedintele Samsung în Coreea. În anul 1996, omul de afaceri a luat decizia de a investi în active întregul capital de 40 mil. $ pe care îl avea la dispoziţie. Copos s-a implicat în operaţiuni pe piaţa de capital, devenind unul dintre acţionarii principali ai companiei de telefonie mobilă MobiFon, iar în acelaşi an a cumpărat fabrica de motoare electrice de la Piteşti, în urma privatizării.

"Am făcut o mare greşeală când am vândut pachetul de acţiuni de 9,6% la MobiFon, care

mi-ar fi adus milioane de euro anual ca dividende. Dacă nu vindeam, acum eram în Maldive şi nu făceam nimic, nici pâine, nici electronice, nimic".

MobiFon, actualmente Vodafone, este una dintre cele mai valoroase companii din România, fiind evaluată de casa de investiţii Capital Partners în anuarul ZF "Top cele mai valoroase companii" la 2,6 mld. euro. În 2008, Vodafone a fost evaluată la 4 mld. euro. Asta înseamnă că el avea între 250 şi 400 mil. euro numai din această participaţie.

Tot în 1996, a preluat trei hoteluri din Poiana Braşov (Bradul, Poiana şi Sportul), acesta fiind şi debutul în industria hotelieră. "Am investit 25 mil. euro în aceste hoteluri şi nu mi-am luat niciun dividend. Am avut două variante: să închid aceste hoteluri, dar atunci 200 de oameni ar fi rămas fără un loc de muncă, sau să risc şi să investesc în modernizarea lor, ceea ce am şi făcut. Aşa că toată vara am stat pe şantier ca să mă asigur şi de finalizarea lucrărilor la centrul spa, o investiţie de 10 mil. euro".

Cu toate că spune că a păstrat hotelurile ca să nu concedieze 200 de oameni, Copos şi-a redus dramatic efectivele de salariaţi faţă de 2005, când avea în jur de 5.000 de angajaţi. La începutul lui 2009 firmele din grupul Ana mai aveau 2.500 de angajaţi, iar până la finalul acelui an au mai fost disponibilizaţi aproape 600 de oameni. Recent, salariaţii fabricii de motoare Ana Imep din Piteşti au stat în grevă aproape o săptămână cerând o majorare a salariilor, în final decizia acţionarului fiind de a le da în plus 120 de lei/lună.

"Salariul mediu e de 1.800 de lei, iar angajaţii vor în continuare majorări ca în anii de creştere economică", spune Copos.

Buget în creştere

"Anul acesta cifra de afaceri a hotelului Athénée Palace Hilton a fost în creştere cu doar 2,8% faţă de anul trecut, ceea ce îmi arată că anul viitor va fi şi mai greu. Pe tot grupul am bugetat o creştere de doar 2-3%".