Isărescu: Noi am redus dobânda, dar băncile, ioc

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax 30.11.2010

Guvernatorul Mugur Isărescu crede că băncile centrale se vor implica tot mai mult în economia reală, pentru a asigura stabilitatea financiară, dar şi cadrul de transmisie a mecanismelor de politică monetară, unde a dat ca exemplu majorarea dobânzilor la bănci în contrast cu evoluţia ratei BNR.

"S-a spus foarte bine că nu e treaba unei bănci centrale să intre chiar atât de adânc în economia reală. De ce o facem noi şi de ce o vom face chiar mai apăsat în perioada următoare, inclusiv prin sucursale? (...) Avem un motiv foarte serios. Nu e vorba doar de o uşoară reorientare. Izolarea asta sau departajarea unei bănci centrale de economia reală o să înceapă să se estompeze. Nu ştim cum va arăta o bancă centrală în următorii şapte ani", a început Isărescu discursul la un seminar pe tema fondurilor europene, organizat la BNR de ziarul Economistul.

De la începutul anului 2009 BNR a redus dobânda de politică monetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoric de 6,25% pe an. Cu toate acestea, creditele în lei pentru populaţie, dar şi pentru companii, sunt acum aproape de nivelul la care se aflau înainte de debutul crizei, bancherii invocând creşterea costului riscului (provizioanele făcute pentru creditele neperformante), care a contrabalansat ieftinirea finanţării.

Prin statul său, Banca Naţională nu se poate implica direct în finanţarea statului sau a companiilor private, acţionând doar ca "împrumutător de ultimă instanţă" pentru băncile comerciale, care pot obţine lichidităţi prin scontarea titlurilor de stat pe care le deţin.

Banca Naţională operează în prezent o reţea de 19 sucursale judeţene, din care cinci - cele din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi - au un rol activ în operaţiunile de gestionare a numerarului dar şi de supraveghere. Oficialii BNR au anunţat recent că activitatea de supraveghere va fi însă consolidată la nivel central, urmând ca sucursalele din teritoriu să se ocupe într-o măsură mai mare de culegerea de date privind economia reală, inclusiv prin sondaje derulate printre firmele comerciale, dar şi prin organizarea de dezbateri.

Isărescu consideră acum că o astfel de schimbare a poziţionării este similară implicării băncilor centrale în viaţa socială, a modului cum au început să comunice, sau similară câştigării independenţei politice. "Cu alte cuvinte, băncile centrale au ieşit mult mai mult în faţă. Sunt extrem de prezente (...) Bănuiesc, fără să fac eu mari prognoze, că, apropo de implicarea băncilor în economia reală, în următorii ani vom asista la ceva transformări. Nu-mi dau seama cât", a continuat Isărescu. El a argumentat că băncile centrale, inclusiv cele din Europa, unde permanent s-a vorbit de un singur mandat, respectiv stabilitatea preţurilor, încep să aibă un al doilea mandat, privind stabilitatea financiară.

Isărescu vede ca alt argument pentru o implicare mai activă a băncilor centrale în economia reală susţinerea transmisiei politicii monetare, mecanismele de transmisie fiind "noţiuni extrem de complicate". "Preţurile sunt total libere, care e magia? Se face prin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi am redus dobânda? Am redus-o, băncile comerciale, ioc, ba chiar, într-un fel, au mai şi majorat-o puţin. Înseamnă că nu a funcţionat canalul de transmisie", a exemplificat Isărescu.

În urmă cu 130 de ani, când şi-a început activitatea, BNR funcţiona ca o bancă comercială privată, având ca principal scop susţinerea activităţii economice locale. În holul mare al palatului vechi din strada Lipscani se derulau în acei ani operaţiunile cu clienţii.

Popa, BNR: Dobânda cheie trebuie să se menţină

Rata dobânzii de politică monetară ar trebui menţinută la nivelul actual, întrucât o modificare a acesteia nu ar avea efecte semnificative asupra dobânzilor la credite, ci ar induce mai degrabă o volatilitate suplimentară asupra cursului de schimb, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. "Vă garantez că, dacă dobânda de politică monetară ar fi majorată foarte mult, ar duce la o creştere minoră a dobânzilor la credite, iar dacă am coborî-o nu s-ar modifica în niciun fel. (...) Cred că trebuie să ţinem dobânda de politică monetară acolo unde este în acest moment", a spus Popa, după un seminar organizat la BNR. BNR menţine din vară dobânda-cheie la 6,25% pe an, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din iulie a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre 8%. Marius Radu