Băsescu: Este de datoria politicienilor să reformeze statul

Autor: Gabriel Pecheanu 30.11.2010

PreŞedintele Traian Băsescu a făcut apel, luni-seară, la recepţia oferită pentru Ziua Naţională a României, la valorile care au adus unitate, respectiv determinare, spirit de sacrificiu, încredere, elemente esenţiale, în opinia şefului statului, pentru reformarea statului.

"Se împlinesc 20 de ani de când 1 decembrie a devenit Ziua Naţională a României, dar momentul aniversării Marii Uniri este încă din 1918 o sărbătoare de suflet a românilor. Istoria noastră are multe date semnificative, dintre ele 1 decembrie ne ajută cel mai bine să ne înţelegem istoria şi să ne afirmăm identitatea. Ziua Naţională este un reper care ne aduce aminte de o istorie în care dezvoltarea naţiunii şi a statului au fost condiţionate de imperiile care ne înconjurau. Din această perspectivă, crearea României Mari putea să pară un miracol, dar dacă a fost un miracol, a fost unul plătit cu sânge pe câmpurile de luptă, în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial. Regăsirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un proiect care a cerut sacrificii care astăzi ne este dificil să ni le imaginăm", a declarat Băsescu.

El a adăugat că actul de la 1 decembrie a fost un vis care a devenit realitate pentru că au existat solidaritatea, curajul şi încrederea în justeţea idealului.
"Aceasta este lecţia pe care astăzi o primim de la trecutul nostru, o lecţie importantă pentru viitorul nostru ca naţiune. România poate deveni mai puternică şi mai prosperă făcând apel la valorile care ne-au adus unitate: determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine. Este în primul rând datoria reprezentanţilor politic să realizeze reforma statului, cum este şi datoria decidenţilor de la nivelul vieţii economice să-şi asume în mod responsabil rolul de vectori ai dezvoltării durabile a României. Provocările sociale şi economice prin care trecem pot fi depăşite doar dacă plecăm de la adevărul despre noi înşine şi de la evidenta necesitate de a ne adapta unei lumi într-o schimbare accelerată".

El a apreciat că măsurile luate de România pentru a echilibra cheltuielile bugetare în contextul crizei au fost unele extrem de dificile, chiar foarte dure, dar ele au permis ţinerea sub control a efectelor crizei. "Întârzierea ne-ar fi costat infinit mai mult şi putem să înţelegem costurile întârzierii sau ale ezitărilor privind la ceea ce se întâmplă în ţări europene. Nu toate cauzele crizei mondiale economico-financiare din ultimii ani au fost înlăturate. De aceea, UE se reformează şi-şi întăreşte mecanismele de guvernare economică. Majoritatea ţărilor membre ale UE trec printr-o înnoire a sistemelor lor economice şi sociale. Şi în România procesul de modernizare trebuie să continue, pentru a deveni mai competitivi, pentru ca prosperitatea să fie reală şi durabilă".