Banca centrală americană va anunţa astăzi detaliile privind împrumuturile de urgenţă în perioada 2007-2009

Autor: Adrian Voicu 01.12.2010

Rezerva Federală americană (banca centrală) va trebui să anunţe miercuri detaliile privind împrumuturile de urgenţă oferite în perioada 2007-2009, incluzând companiile care au beneficiat de ele şi ce a fost oferit în schimbul acestora, informează Reuters.

Detaliile trebuie oferite conform termenului stbilit de reglementările financiare ale SUA stabilite în iulie.

Un asemenea eveniment ar putea reaprinde discuţiile privind necesitatea de a salva unele companii, aşa cum s-a făcut cu asiguratorul AIG.

În 2007, pe măsură ce criza financiară s-a extins dincolo de sectorul ipotecar la cele mai mari bănci americane, Rezerva Federală, sub conducerea lui Ben Bernanke, a elaborat facilităţi tot mai complexe pentru a readuce încrederea în piaţă. Printre aceste facilităţi se numără şi unele împrumuturi acordate şi altor instituţii şi companii, diferite de băncile comerciale.

Investitorii sunt interesaţi să afle mai ales de cantităţile de lichiditate luate de bănci precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Merrill Lynch, prin intermediul unor astfel de facilităţi.

"Suspectez că multe instituţii au întins mâna", a declarat Kim Rupert, director în cadrul Action Economics din San Francisco. "Mă aştept să vedem împrumuturi destul de mari din partea principalelor instituţii financiare. Va fi interesant de văzut ce instituţii externe au fost mai active în acea perioadă".