Capodoperele se înmulţesc, e criză/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion 02.12.2010
Un tablou pe care marele Grigorescu i l-a dedicat soţiei sale înaintea căsătoriei a revenit în licitaţie la Alis de Sf. Andrei, pe 30 noiembrie. Reprezintă pur şi simplu nişte mere, "Mere roşii". Este o lucrare în ulei pe lemn care apare într-o fotografie de atelier aleasă de Alexandru Vlahuţă în monografia sa. Este o pictură cu o istorie importantă, de o anume intimitate.
Tot Grigorescu şi tot Vlahuţă apar într-o istorie Artmark: pictura "Panseluţe", ulei pe pânză de această dată, are pe spate menţiunea olografă "Cumpărat la expoziţia Grigorescu de la Ateneu, vânzător Vlahuţă". Pictura are un palmares important, aşa că nu prea mai contează de ce o fi vândut Vlahuţă tocmai această lucrare. Acum, "Panseluţele" au fost înscrise într-o licitaţie cu titlul extraordinar, exagerat, provocator "12Ă1 capodopere impresioniste şi postimpresioniste din colecţii particulare". Un alt Grigorescu s-a licitat la Goldart pe 21 noiembrie, "Casa din Văleni", ulei pe pânză cu autentificarea lui Steriadi. Preţurile? De la evaluări de 120.000-140.000 de lei până la o adjudecare de 115.000 de euro! Saltul de preţ este uriaş şi ţine, pe moment, doar de notorietatea fiecărei case de licitaţii în parte. Cumpărătorii au dreptul să îşi caute şi să îşi aleagă nu doar lucrările preferate, ci şi partenerii cu care să îşi "fortifice" colecţia.
Pornind de la titlul licitaţiei Artmark, şi de la faptul că toate cele 13 "capodopere" au fost adjudecate, rezultă că piaţa de artă s-a fragmentat radical, Artmark şi restul. Doar acestă casă de licitaţii a ales ca soluţie de marketing să vândă direct şi exclusiv capodopere într-o licitaţie, altfel picturi de Bălţatu, Schweitzer-Cumpăna, Mützner, Ştefan Dimitrescu (în maniera Toulouse Loutrec), Theodorescu Sion, Lucian Grigorescu, Petraşcu, plus "Panseluţele" lui Nicolae Grigorescu şi "cel mai mare tablou semnat Tonitza" de "un metru pătrat", "Golgota". Licitatorii, investitori şi colecţionari, şi-au adjudecat lucrări de la 5.500 (Mützner - "Sevilla") şi 7.500 (Adam Bălţatu - "Roadele pământului") la 125.000 euro, pentru "Golgota" lui Tonitza. Mützner, cu 4 picturi, a avut cea mai mare oscilare, de la 5.500 euro la 46.000 euro pentru "Legendă antică", o pânză care a mai fost în licitaţii.
Dacă preluăm ideea "capodopereleor", putem spune că a fost un sezon plin. Goldart a licitat o lucrare rafinată a lui Vermont - "Plimbare în pădure" (sub 5.000 de euro), Adam Bălţatu - "Cârciumă la mahala" (cu estimare de 13.000 lei), Pallady - "Natură statică cu bujori sălbatici" (estimare 150.000 lei), Ressu, G. Verona, Steriadi (un desen în creion), Artachino, Magdalena Rădulescu, Pacea, plus un Kimon Loghi romatic şi melancolic: "Velier în golf". Alis a oferit la mijlocul lui noiembrie lucrări importante de Kimon Loghi - "Toamna în parc" (4.600 lei), Iser - "Spaniola" (24.000 lei), Schweitzer Cumpăna - "Femeie şezând" (20.000 lei), Bălţatu "Peisaj rural", Ressu - "Semănători" (36.000 lei), Vermont, Ştefan Dimitrescu - "Margine de oraş" (35.000 lei), Catargi, Ion Musceleanu, Mützner, Aman, Tonitza, Baba, Niculiu. Pe 30 noiembrie, Alis a avut o listă deschisă de "Merele roşii" ale lui Nicolae Grigorecu plus Eustaţiu Stoenescu - "Colţ de atelier", prezentată exagerat ca o copie după Grigorescu, este doar o replică, un studiu probabil, Schweitzer Cumpăna - "Peisaj din Hydra" (1929), Alexandru Ciucurencu, George Catargi, o serie de lucrări grafice Dărăscu, Pallady, Aman, Cheler, Vermont, Iser plus picturi interesante Negreni, Pacea, Alin Gheorghiu, Georgeta Năpăruş, Florin Niculiu, Petre Velicu şi mulţi alţi artişti cu cote din zona de mijloc a topurilor...
Este interesant că, de multe ori, operele scumpe nu se cumpără atât de uşor precum lucrări mai lejere, mai simple sau ale artiştilor care nu au intrat în seria relativ scurtă a celor cu "cotă", căutaţi. În acelaşi timp, însă, investiţia într-o operă importantă, cu preţuri de mai multe zeci de mii de euro, aduce în timp relativ scurt câştiguri mai mari decât în cazul lucrărilor de câteva mii de euro.
Excepţională a fost licitaţia de sculptură organizată de Artmark tot la Palatul Ghika, după vânzarea "capodoperelor". 69 de piese, bronz, piatră, lemn, desen, metal, porţelan şi materiale mixte. Jalea, Medrea, Apostu, Chipăruş, Celine Emilian, Miliţa Petraşcu, Ion Vlad, Anghel, Ladea, Zidaru, o pleiadă de artişti europeni plus tineri sculptori români. După ce Alis a ajuns la contraperformanţa de a avea licitaţii fără nicio piesă de sculptură, la relativ puţină vreme de la seria de recorduri Irimescu, Anghel, Oscar Han, piaţa de sculptură intrase în anonimat. Doar sporadice vânzări importante au mai fost la Goldart, cu piese ale artiştilor în viaţă. Este interesantă miza pe care a ridicat-o Artmark. De la picturile de peste 100.000 de euro, sculptura abia trece pragul de 10.000 de euro cu un bronz Medrea - "Copil cu ţestoasă" (11.000 euro) şi unul de Mac Constatinescu - "Danaida" (10.500 euro). Este important şi că multe dintre piese au trecut peste estimarea superioară anunţată de organizatori. Licitaţia de sculptură nu a fost doar un experiment, ci a provocat într-un fel şi o selecţie a autorilor, fără Ion Irimescu, Guguianu, Jean Pârvan, Oscar Han, şi alţi autori care au o anumită istorie de piaţă, dar pe seama cărora au circulat şi multe intrigi care fac rău palmaresului unui artist.
artalicitata.blogspot.com
În imagini: 1. Nicolae Grigorescu - "Panseluţe", ulei pe pânză, 47 x 29 cm, semnat dreapta jos, cu roşu şi, suprapus cu roz, Grigorescu; datat dreapta jos, cu roşu, 1878. Adjudecat: 115.000 euro; 2. Samuel Mützner - "Legendă antică", ulei pe pânză, 130 x 256 cm, semnat şi datat stânga jos, cu negru, S. Mutzner, 1929. Adjudecat: 46.000 euro; 3. Nicolae Tonitza - "Golgota", ulei pe pânză, 96 x 96 cm, semnat dreapta sus, cu brun, Tonitza. Adjudecat: 125.000 euro; 4. Kimon Loghi (1873-1952) - "Velier în golf", ulei/pânză, semnat stânga jos, 49,5 x 64,5 cm. Estimare 12.500-14.000 lei; 5. Adam Balţatu (1899-1979 ) - "Cârciumă de mahala", ulei/carton, semnat dreapta jos, 35 x 45,2 cm. Estimare 12.500-13.000 lei